Масовият убиец от Кипър затрил 3 българки

Никос Метаксаз е зарязан от майка си, която е българка от Стара Загора, още на 12 години

Масовият убиец от Кипър затрил 3 българки | StandartNews.com

Арестуваният в Кипър масов убиец Никос Метаксаз е бил зарязан на 12 години от своята майка българка, която е от Стара Загора. Това е станало след като родителите му са са развели, а той е останал да живее при баща си - кипърски студент у нас. Сред вероятните жертви на Метаксаз, който е армейски офицер, има три българки - Ангелина Тихомирова Илиева (24 г., изчезнала на 30.06.2012), Виолета Милков Шекер (25 г., изчезнала 31.10.2008) и Мариета Томова Вертер (28 г., изчезнала на 26.07.1997), пишат медиите в Никозия. 

" Следователите предполагат, че има още жертви. Една от жените, с които се е запознал преди да бъде арестуван, е българската манекенка Тея Георгиева", разказа българската журналистка и кореспондентка на "Труд" в Атина Бойка Атанасова пред Нова тв.

 Метаксаз собственоръчно е признал в 10 страници за извършените убийства. "Запознавал се е с жертвите си в социалните мрежи. Всички те са били чужденки, работещи в Кипър, повечето от Азия, но и от Балканите - Румъния и България", добави Атанасова. По нейните думи властите в страната са извадил списък с 22 имена.

Убиецът бил изключително ерудиран и образован, нисък профил, грижил се много за семейството си. Разделен е със съпругата си. Метаксаз е бил добър фотограф - със собствени изложби и участия в телевизионни предавания.

"Психолозите смятат, че престъпленията са провокирани от тежка травма в детството му. Родителите му се развеждат преди 12 г., а той остава да живее с баща си", допълни Атанасова. Тя каза още, че Обединените демократи в Кипър искат да се вземат решения за защита на авторитета на страната.

В същото време кипърският министър на правосъдието Йонас Николау намекна, че може да подаде оставка днес, след като източносредиземноморският остров беше шокиран от серията от убийства, съобщава в. "Катимерини".

"Взех решение и ще информирам президента утре", заяви Николау снощи. След като Никос Метаксаз призна за извършениет престъпления през последните две години, кипърските власти, особено полицията, попаднаха под остри критики заради липсата на своевременна реакция.

В. "Сайпръс мейл" посочва, че правосъдният министър Николау не е поел пряка отговорност за бездействието на полицията по отношение на сигналите за изчезването на множество чужденки, като заявил, че "министърът и министерството нямат правомощия относно начина, по който полицията провежда разследванията". Основната опозиционна партия АКЕЛ призова Николау, както и началника на полицията да подадат оставка заради "престъпната небрежност" от страна на правоналагащите органи.    

Междувременно британската полиция изпрати свои експерти, които се включиха в разследването и инспектираха токсично езеро, където заподозреният заяви, че е хвърлил телата на три от жертвите си. Досега е открит един куфар, съдържащ останки от женско тяло, посочва "Катимерини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай