Манджуков ужилил стотици с имоти

Предлагал на руснаци конфискувани имоти, обещавал им съдействие от чиновници

Манджуков ужилил стотици с имоти | StandartNews.com

Поръчково убийство на бизнесмен вдигна накрак полицията в София. 39-годишният варненец Борислав Манджуков бе разстрелян с два куршума до дома на приятелката си в затворения комплекс "Бокар" край "България мол" около 20 часа в понеделник.

Неуредени бизнес взаимоотношения с руснаци и измами на стотици хора с имотите им. Това е основната версия за убийството на варненския бизнесмен Борислав Манджуков. 39-годишният мъж бе застрелян в столичния комплекс "Бокар" в жк "Манастирски ливади" около 20 ч в понеделник, на метри от "България мол". Според данни от аутопсията той е починал от две огнестрелни рани, а не от пробождане с нож, каквато бе първоначалната информация. След огледа криминалистите са на мнение, че Манджуков е бил причакан от килърите си пред входа на блок 73, където живее с новата си жена Лора Георгиева, от която има дете на 1 годинка. Предполага се, че извършителите са били двама и са се оттеглили с автомобил в посока "Околовръстно шосе". Иззети са записи от охранителните камерите в затворения комплекс. Разследващите се надяват, че поне някоя от тях ще е заснела убийците. Допускат обаче, че килърите са били маскирани, а колата, с която са се оттеглили - крадена. По информация на "Стандарт" Манджуков е излизал за среща с волейболната легенда Любо Ганев. Волейболистът потвърди за срещата и обясни, че научил какво се е случило, докато чакал в близкия "България мол". Той допълни, че полицията все още не го е търсила по случая. "Знам, че идва често тук с един голям майбах. Проверих списъците с имената на собствениците, но не фигурира като такъв. Кооперацията се управлява от бившия тенисист Божидар Пампулов чрез фирмата "СЕЗ Сервиз", обясни пред "Стандарт" домоуправителката Силвия Бочукова.

Името на убития бизнесмен се свързва с няколко нощни заведения, сред които "Версай", "Булгари" и веригата дискотеки "Екзит". Срещу него има редица досъдебни производства. Манджуков бе сред задържаните при знаковата акция на МВР "Цигараджиите" преди три години. Бизнесменът е известен край морето главно с далавери, груби измами и нечисти сделки. Според полицейски източници поръчка за убийството му е имало още след "Цигараджиите", но тогава откупил живота си и му се разминало. В последно време Манджуков е провалил няколко сделки с руски брокери на имоти по морето и освен, че ги прецакал, успял да им отмъкне и няколко милиона.

Борислав Манджуков започва бизнеса си с чейндж бюра. Той е един от пионерите, въвели измамните табели с курса на долара, които объркваха мнозина и заради които се наложиха промени в закона, задължаващи бюрата да обявяват информацията на едни и същи табели отвън и вътре. Преди години наема подземните складове на магазините по бул. "Владислав Варненчик" и отваря култовото заведение "Булгари", което сега е познато като "Премуим". В него идват най-големите фолк звезди. Столичната му версия пък е с името "Билионери". Запознати твърдят, че зад заведенията му стоят турски капитали и пари от хазарт. Говори се, че дискотеката "Премиум" в Истанбул също е свързана с Манджуков. Бизнесменът държи приватизирания хотел "Хоризонт" на Златни пясъци, от няколко години имал мераци и към емблематичния за курорта "Астория". Твърди се, че част от капиталите на Манджуков се превъртат през кухи дружества, с което извършва крупни измами с ДДС. Бизнесменът върти незаконна търговия с цигари и други акцизни стоки, а елитните заведения са само прикритие и добра перачница на пари. Заради далаверите на Манджуков преди година изгоря шефът на НАП във Варна Мирослав Нонев, както и десетина данъчни служители. Много варненци са пропищели от Манджуков през годините и заради класическите схеми на лихварство, които използвал - предимно свързани с пари в брой срещу имот. На мнозина чужденци, главно от бившия Съветски съюз, Манджуков обещавал да строи апартаменти, след което прибирал по 2-3 вноски и всичко приключвало. Друга схема, в която са попаднали стотици варненци, е лихварство срещу имоти. Само че даващите пари на хората изчезвали веднага след кредитирането и така хората не можели да върнат дълговете. След като изтичал срокът в договора им, съдия-изпълнители прибирали имотите им. Предполага се, че точно такива имоти е предлагал Манджуков и на руснаци. С обещанието, че има връзки в администрацията и без проблем ще могат на терените да отварят игрални зали и ресторанти.

Искал да е лидер на младежите в БСП

Бизнесменът Борислав Манджуков е демонстрирал близки отношения с хора от БСП, като най-спряганите сред тях е бившият министър на икономиката в кабинета на Тройната коалиция Петър Димитров. Бившият министър обаче не бе открит за коментар. Манджуков твърдял, че има "червен чадър" върху него, който го пази, а в замяна той финансирал партията по време на избори. "Това са спекулации по-скоро, той си говореше така наляво-надясно", коментираха вчера партийци. Факт е обаче, че Манджуков е бил кандидат за лидер на градската младежка организация във Варна. За мястото се преборил конкурентът му тогава Борислав Гуцанов, сега депутат от БСП. Отпреди 10 години Манджуков беше член на партийната организация в район "Одесос", но вече отдавна не е, разказа Гуцанов, който до миналата година бе градски председател. Той категорично отхвърли версията за наливане на пари през годините в партийната каса от Манджуков.

Викали му "експертът в източването на ДДС"

Застреляният Борислав Манджуков е известен като един от най-крупните играчи във финансовите и данъчните измами. Чрез кръг от фирми, над 40 на брой, той е успял за 5-6 години да превърти милиони от ДДС, твърдят запознати. По данни на прокуратурата в периода 2007 - 2009 г. Манджуков е завъртял най-крупните си измами. Първите сигнали са изпратени до обвинителите от НАП през декември 2009 г. Съмнението на данъчните започва, когато установяват, че нов месокомбинат край Варна започва да възстановява ДДС още през 2007 г., почти година преди дори да е започнал да работи през 2008 г. Дотогава обаче държавата възстановила данъчен кредит за около 100 000 лева. Установено е, че през цялото това време в комбината не са клани животни, нито пък е произвеждано месо и колбаси. По данни на местната ветеринарна инспекция през 2008 г. работи единствено кланицата в Яребична, но реално продажби няма. Паралелно с това Манджуков е проверяван за ДДС измами и през фирмата си "Парти плейс". Само по фактури "Парти плейс" генерира общо около 160 000 лв. за възстановяване от ДДС.

Данъчните му далавери обаче се доказват трудно. МВР го удря по линия на контрабандата със спецакцията "Цигараджиите", в която Манджуков е уличен заедно с небезизвестния митничар от Гюешево Георги Владимиров - Фози. Двамата са заловени като част от организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален трафик на цигари от над 22 000 000 къса, с което ощетили държавния бюджет с над 8 милиона лева.

Борислав оставя 2 сирачета

Погребват го във Варна, близо до жена му Галя

Смъртта на бизнесмена от Варна Борислав Манджуков остави кръгло сираче 10-годишната му дъщеря. Анжелика живее с баба си и дядо си - родителите на майка й Галя. Детето е в трети клас в едно от частните училища в морската столица. Мария и Калуди Пееви отглеждат сами внучката си във фамилната си къща над Евксиноград. Тя е тяхна единствена радост и грижа, след като и двете им дъщери са покойници - Дарина загива в катастрофа преди 14 години, а Галя - майката на Анжелика, почина в болницата през януари миналата годината след усложнения от цироза. Манджуков веднага се събира с друга жена - Лора Георгиева от Казанлък. От нея също има дете, което в момента е на година и половина. Тъстът и тъщата почти нямат връзка със зет си след смъртта на дъщеря им. На 9 декември 2003 г. тя беше отвлечена в близост до дома на родителите си от 8 маскирани мъже. Те поискали откуп от Манджуков - 500 000 долара, но парите така и не били дадени. Тогава бременната в 4 месец Галя е била освободена от похитителите си.

Преди години Галя е била служителка във веригата от чейндж бюра на Манджуков. По-късно момичето от Владиславово става дясната му ръка в бизнеса, а скоро след това и негова жена. Няколко години по-късно двамата се разделят. Според техни приятели причина за това станали редовните злоупотреби на Галя с алкохол и антидепресанти. Проблемът се задълбочил, след като при катастрофа загинала сестра й след връщане от абитуриентския бал в Златните. До смъртта си тя продължавала да върти едно от чейндж бюрата, оставено й от Манджуков след раздялата. Бизнесменът вероятно ще бъде погребан във Варна, тъй като е родом от там, и в града живеят майка му, сестра му Моника и всичките му роднини.

Подозират връзка с Анелия

39-годишният разстрелян бизнесмен Борислав Манджуков е имал авантюра с фолк звездата Анелия. Двамата се залюбили в периода, в който Анелия се била разделила с Коко Динев, твърди агенция ПИК, позовавайки се на източници от фолк средите. Според информацията двамата се запознали покрай веригата фолк кръчми на Манджуков, в които певицата редовно ходела на участия.

Данов: Завлече министър и прокурор

Министър и прокурор, както и много полицаи и други важни клечки е завлякъл убитият бизнесмен Борислав Манджуков. Той често лъжел, че е роднина с оръжейния бос Петър Манджуков. Това разказа бившият общински съветник от Варна Веселин Данов. Той твърди, че до 2008 г. е бил много близък с Манджуков, но впоследствие се отдръпнал, защото също станал жертва на измама. В един от случаите убитият бизнесмен завлякъл със 150 хил. лв. човек, на когото обещал да съдейства да стане министър на туризма. Въпросният наивник се вързал, след което заминал за Англия и сега слага ламинат, разказа още Данов. "Няма как подобни неща да не станат без покровителство. В началото бяха хора от полицията във Варна, след това и от прокуратурата", коментира Данов. Той разказа още, че след старта му в бизнеса със заведението "Булгари" във Варна направил верига от чейндж бюра, които публична тайна било, че мамели наред.

Има безчет дела в прокуратурата

"Страшно много преписки има срещу Борислав Манджуков, нямат преброяване", коментира пред "Стандарт" районният прокурор от Варна Десислава Йотова. Проверка установи, че срещу него се водят 48 заявителски материала и са образувани 3 досъдебни производства - всички са за данъчни престъпления. Нито едно обаче не е стигнало до съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай