Ливанец стои зад кокаина в Черно море

Той е един от 17-те обвинени за рекордното количество от луксозната дрога

Ливанец стои зад кокаина в Черно море | StandartNews.com

Ливанецът с бразилски паспорт Джоузеф Нур Еддин Насрала, по прякор Шейха, е босът на канала за трафик на кокаин, който изплува във водите на Черно море през април м.г.

Той е един от 17-те обвинени за рекордното количество от луксозната дрога, която български и румънски полицаи събираха от плажовете. Пакетите бяха увити в спасителни жилетки.

По разследването работиха български прокурори и антимафиотите от ГДБОП, но делото ще бъде в Румъния, защото на нейна територия е трябвало да акостира лодката с общо 2 тона кокаин, която се обърна до устието на Дунав.

На 26 март 2019 г. румънската полиция показа пакетите с наркотици, увити със спасителни жилетки и събрани от бреговете на окръга Тулча. Две седмици по-късно, на 9 април, 150 пакета с тегло 170 кг изплуваха и на българския бряг до Шабла.

На 11-и морето донесе още 25 кг чист кокаин на плажа на Слънчев ден до Варна, а 5 дни по-късно още 16 пакета с 18 кг край залива Болата и курорта Русалка.

Тогава започна междуднародното разследване за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Организаторът Джоузеф Нур Еддин Насрала е един от най-големите наркобарони в Бразилия.

Той е обвинен задочно, защото през ноември м.г. е арестуван в Бразилия, за да излежи присъда от 22 г. за трафик на кокаин по друго разследване. В родния му Ливан има 5 доживотни присъди за дрога.

Планът на Джоузеф Насрала да достави кокаина е от декември 2018 г. Стоката била на склад и търсил купувач. През януари 2019 г. се свързал с т.нар. “Балкански картел” в Сърбия и договорил да достави кокаина на тях. Пакетите били в склад близо до пристанището Белем в Бразилия. Натоварени са в малки лодки, които ги доставили на борда на кораб.

Той отпътувал от Бразилия към Турция на 1 март 2019 г. Според румънската прокуратура 300 кг от дрогата останала за банда в Турция, ангажирана с трафика към Европа. Предполага се, че останалата част е натоварена на друг кораб - “Сормовски 121”, който прекосява Черно море до територията на Румъния. На борда му кокаинът е преопакован в нови пакети с различно лого.

На 18 март, повече от 24 часа след като наркотиците са били оставени да плават, румънски граничен патрул на Дунав забелязал две лодки, които се насочили към делтата на Дунав.

Спрели едната. Оказало се, че няма разрешително да плава. Пуснали я срещу подкуп от 3 хил. евро и сега също са обвиняеми. Малко по-късно една от лодките се преобърнала заради тежкия товар. Така във водите на Черно море попаднали над 1,8 тона кокаин.



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай