Колекторски фирми с нова измамна схема

За измамата предупреждава адвокат Десислава Филипова, председател на Европейския център за защита правата на гражданите

Колекторски фирми с нова измамна схема | StandartNews.com

За нова измамна схема на колекторски фирми предупреждава адвокат Десислава Филипова, която е председател на Европейския център за защита на правата на гражданите, пише БНР. Събирачите на дългове започват дело срещу човек, който не си е плащал сметки към телеком, топлофикация и т.н., както и вноски към банка, след което техен представител се обажда на длъжника и му съобщава, че той е неговият „служебен защитник“, назначен му от съда. Адвокат Филипова кометнира, че законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати.

Мнимият служебен адвокат предлага на длъжника да направи плащане преди съдът да се е произнесъл, за да избегне осъждането за плащане на допълнителни разноски.

Гражданският процесуален кодекс бе променен в края на миналата година. Преди промяната банката трябваше да покаже в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е качила лихвите. След промяната обаче, всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва да представи задължително договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента, дали не съдържа неравноправни клаузи. В случай, че има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора.

Повечето хора обаче все още не знаят, че законът ги защитава. Точно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторските фирми са измислили новата си схема за измама, пояснява адвокат Филипова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай