Код "Червено" от Ботунец до Варна

Код "Червено" от Ботунец до Варна | StandartNews.com

Столичният квартал "Ботунец" и Варна настръхнаха след мелета, в които роми нападнаха и биха българи. Десетки униформени влязоха в районите, за да усмирят страстите.

"Взели сме всички мерки, включително и на други места, където има смесено население. Ситуацията в кв. "Ботунец" е овладяна", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Напрежението ескалира в София след купон със силна музика във вторник вечерта в блок 1 в "Ботунец", където роми празнували излизането от затвора на свой роднина. Съседи направили забележка и помолили музиката да бъде намалена. Последвал масов бой, който прати в болница шест възрастни и две деца. От тогава хората в квартала се вдигат всяка вечер на протести.

Кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев разказа, че в "Ботунец" има представители на всички етнически групи в България и те живеят в мир. За него станалото е битов, а не етнически инцидент. Той се аргументира, че в протестите участват хора от различни етноси. Директорът на Пето районно Николай Василев заяви, че двама от инициаторите на сбиването са били задържани, а около шест души се издирват.

20-годишен студент пък е бил безмилостно пребит на улица в района на Кооперативния пазар във Варна, докато се разхождал с приятелката си. Той е в болница със сътресение на мозъка, за щастие без опасност за живота, разказаха пред "Петел" негови близки. По думите им на близките на пострадалия младеж, биячът му е ром от село Каменар, баща му е заможен и влиятелен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай