Кметът на Костенец предлагал 30 хилки на общинари

Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес

Кметът на Костенец предлагал 30 хилки на общинари | StandartNews.com

Кметът на Костенец е обещавал на общински съветници 30 хил. лв., за да гласуват определени решения в негов интерес, съобщи на брифинг днес заместник главният прокурор Иван Гешев.

„Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев. По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

Според Гешев в случая с кмета на Костенец става дума за досъдебно производство, което от март е под надзора на Специализираната прокуратура. „Започнало е по информация, подадена от Антикорупционния орган, за данни за корупционно престъпление“, коментира още Гешев и уточни, че в резултат на информацията и анализа ѝ, е образувано досъдебно производство. Заместник-главният прокурор коментира, че в рамките на случая са използвани СРС.

Гешев обясни, че кметът е обещавал сумата от 30 хил. лв. на общински съветници от Общински съвет-Костенец, за да гласуват определени решения, които са в негов интерес. „Това е една интересна ситуация, защото ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава вместо да получава“, каза Гешев. „Допреди два дена това е основният предмет на разследването“, обясни още Гешев.

Той допълни, че в резултат на извършваните действия последните дни предметът на деяние ще бъде разширен. „Единият касае длъжностно присвояване от общинско предприятие, вторият случай безстопанственост“, посочи още Гешев.

Имаме данни, че кметът на Костенец е извършил длъжностно присвояване и е проявил безстопанственост, каза наблюдаващият прокурор Десислава Христова. „В хода на разследването се натъкнахме на други неправомерни действия. Предстои събиране на доказателства. Става въпрос освен за текста за незаконното съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване. Имаме данни, че кметът е изтеглил сумата от 17 хил. лв. от касата на общинско предприятие. Имаме данни за проявена безстопанственост, тъй като кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината“, допълни Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай