Килърите 2 чупят кости срещу 3 бона

Лидерът на бандата Вальо Бореца се отърва без обвинение

Килърите 2 чупят кости срещу 3 бона | StandartNews.com

София. Само срещу 3000 лв. бандата "Килърите-2" е била готова да счупи краката и ръцете на жертва. Това става ясно от СРС-та, приложени към делото на групата. Полицаите са подслушали разговор на Невена Николова, но не е ясно дали това е жената на Иво Николов, бивш изпълнителен директор на "Информационно обслужване". Той е един от поръчаните за пребиване от бандата. Николов се движи с джип БМВ X6 с руска регистрация, но се отървава на косъм от бандата, след като майка с две деца пресичат улицата в момента, в който той се качва в автомобила. Николов се оплакал в МВР, че на два пъти е засичан от сив "Опел Астра" с рег. номер 1842 AР и заподозрял, че ще бъде обект на нападение. 

Случката с неосъществения побой доведе до първия скандал между адвокати и прокурора по делото Емил Галипонов. Според защитата подготовка към извършване на средна телесна повреда в Наказателния кодекс не съществува. Затова прокуратурата залага на това, че в колата на Иво Николов уж имало голяма сума пари, а "Килърите-2" целели да извършат грабеж. Участници в бандата според прокуратурата са Мартин Антов, Пейо Карамихов, който се укрива в Испания, и Ангел Мечкаров.

Седем души от бандата "Килърите-2" остават в ареста, двама са под домашен арест, а други двама бяха пуснати под гаранция. Съдията Емил Желев прочете присъдата в 6,30 вчера сутринта след безпрецедентно в най-новата история на съдебната ни система 10-часово заседание в специализирания съд.

Голямата изненада по време на заседанието стана фактът, че в обвинителната си пледоария прокурор Емил Жечев не спомена смятания за лидер на групата Валентин Янев-Бореца. Оказа се, че към него няма повдигнати никакви обвинения по делото.

Всички, които получиха обвинения за убийство и грабеж, останаха зад решетките. На свобода бяха пуснати само тези от бандата, които имат обвинения за участие в организирана престъпна група, с изключение на Валентин Александров-Дабата.

В ареста останаха считаният за лидер Мартин Антов, макар че съпругата му и майка му останаха в залата до сутринта, за да чуят дали няма да го видят вкъщи. С домашен арест се отърваха Николай Стойков-Куфара и Радослав Раденков, а гаранция от по 2000 лв. бе наложена на Ангел Мечкаров и Николай Рангелов.
От обвинението стана ясно, че Валентин Янев-Бореца е участвал лично и в двата разстрела, в които е обвинена групата - убийствата на Йордан Цонков-Джиджи и Кочо Михайлов през 2009 г. Според прокурора Емил Галипонов Джиджи е застрелян от двама души - Вальо-Бореца и Мартин Антов. Тезата на обвинението се крепи на свидетелските показания на Николай Генов и Юрий Ваклев, които уж били участвали в подготовката на убийството. Според свидетеля Юрий Ваклев по време на разстрела убиецът дори бил хладнокръвно намигнал на гаджето на Джиджи Теодора Иванова, която е единственият свидетел на покушението. В същото време жената твърди, че Джиджи е разстрелян от един мъж - висок около 1,80 м, едър и набит, рус, със светла кожа. "Вижте Антов - той е нисък, с черна коса, черна кожа, житейският ви опит ще покаже, г-н съдия, дали той би могъл да е убиецът на Джиджи", заяви защитата на Мартин Антов по време на заседанието.

Пак според свидетелските показания Йордан Цонков-Джиджи бил разстрелян, понеже задигнал стоката от турски тир с наркотици и злато в него за милиони.

Деен участник в транспортирането на тира през българската територия бил Николай Стойков-Куфара, чиято задача била да го проследява по време на движението му, и Димитър Георгиев-Митко Горнобанския. Не става ясно обаче в кой момент се намесва Джиджи и успява да докопа ценната стока от турския тир.
Почти същата история се развива и с разстрела на Кочо Михайлов. Според обвинението и там участват Вальо Бореца и Мартин Антов. Но пък според единствения свидетел на убийството на ромския наркодилър нападателите били трима, високи мъже над 2 метра.

Въпреки напористата кавалкада от реплики на общо 14-те адвокати на 11-те задържани съдията Емил Желев остави Мартин Антов и още 6 от съучастниците за постоянно в ареста.

 

Свидетел: Печеля от кражби, не от убийства

Защитата се опита да компрометира показанията на основния свидетел срещу "Килърите 2" Николай Генов. "Показанията му приличат на махленска приказка. Не е ясно откъде е получил тези данни, говори в трето лице. Има тълкувание на Върховния касационен съд, че свидетелски показания по слухове не могат да бъдат достоверни доказателства", заявиха адвокатите.
Защитата се усъмни, че Николай Генов веднъж дава показания с името си, а след това дава показания като анонимен свидетел. "В разпита му пред съдия има реплика - потвърждавам всичко, което съм казал като анонимен свидетел", заявиха адвокатите.
Според адвокатката на единия от бандитите Валери Александров-Дабата Ваня Траянова най-скандалната реплика на свидетеля в показанията му била: "Аз не убивам, а крада коли, защото е по-доходоносно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай