Хакерът-талант се казва Кристиян Бойков (ОБНОВЕНА)

Младежът е служител в международна компания за киберсигурност

Хакерът-талант се казва Кристиян Бойков (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Кристиян Бойков, на 20 години, е задържан за хакерската атака на НАП. Младежът е служител в международна компания за киберсигурност. Повдигнато му е обвинение за неправомерно копиране на данни от информационната система на НАП. Очаква се прокуратурата да реши дали да иска постоянното му задържане.

За Кристиян може да се каже, че е водещ специалист по тестване на компютърни и информационни системи в международна компания по киберсигурност. За него неофициално се твърди, че е консултирал разследващи от ГДБОП при разкриването на т.нар. "черни хакери" - онези хакери, които се стремят да пробиват системи с цел злонамерени действия.

Той е изнасял лекции по киберсигурност на различни международни обучителни семинари - как се установяват уязвимите места в тези системи и по какъв начин може да бъде повишена тяхната сигурност. Хванат е обаче по дребни и недопустими за специалист като него грешки.

Разследващите от ГДБОП твърдят, че са разбрали кой е изтеглил данните от НАП по потребителското име на приложението, с което те са прочетени. Кристиян Бойков е задържан вчера късния следобед в офиса на фирмата, в която работи.

Кристиян Бойков остава в ареста за 72 часа. Софийската градска прокуратура ще преценява дали да иска и постоянното му задържане.

Фирмата, в която Кристиян работи, го забелязва преди малко повече от 2 години, когато той все още е ученик, завършващ средното си образование.

Тогава Кристиян установява пропуск в електронна система на МОН, при която се обявяват резултатите от изпитите от матурите и вижда как тези резултати могат да бъдат манипулирани. Вместо да ги манипулира обаче, Кристиян пише писмо до министъра на образованието. Не получава отговор и ядосан от това хаква сайта на МОН. Всичко това става публично известно, тъй като министърът на образованието му благодари, така го забелязват и неговите настоящи работодатели.

„Ние видяхме за първи път Крис като едно изключително морално и етично младо момче, което е открило нещо и вместо да манипулира оценките на всички свои приятели и познати, той е докладвал на МОН и за това министърът се е изказвал много пъти. Има благодарствен адрес към него“, разказа Дияна Хаджиева, юрисконсулт на работодателя на Кристиян Бойков.

„Кристиян е специалист в тази област. Ако той реши да прави каквото и да е, не са ГДБОП тези, които ще открият данни за това нещо. Той по-скоро вдига тяхната квалификация и води курсове за такива неща, отколкото те да го научат на нещо”, категоричен беше адвокатът му Георги Стефанов. Защитниците му смятат, че той може да е жертва на провокация или на своя конкуренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай