Хакери въртят нашите данни от НАП в интернет

Линкове за сваляне на базата данни са споделени от псевдоним „Instakilla“

Хакери въртят нашите данни от НАП в интернет | StandartNews.com

Данните на Националната агенция за приходите, които изткоха в интернет, се споделят свободно в хакерски уебсайтове. Това докладва онлайн изданието Zero Daily News, позовавайки се на свои източници от разузнавателни общности.

Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним „Instakilla“. Смята се, че той действа извън пределите на България. От ZDNet са получили достъп до базата данни и потвърдили нейната автентичност. Тя е същата като изпратената на българските медии през уикенда, предава "Фокус".

Базата данни съдържа 57 папки, а общият й обем възлиза на 10,7GB. Тя включва лични и финансови данни, включително персонална идентификационна информация, данъчна информация, чиито източници са НАП и други правителствени организации.

„Instakilla“, търговецът на данни споделил базата данни публично, отказва да коментира. Това лице е споделяло данни от години. В миналото то е предлагало данни, принадлежащи на гейминг форуми, както и хиляди селфита на българи, показващи личните си карти на камерата с цел идентификация.

Остаряла версия на сайта на „Instakilla“, която преди години е била използвана за продажба на кокаин, е била обвързана с профил на българин в социалната мрежа „Фейсбук“, но не е ясно дали това e “Instakilla“.
Междувременно НАП съобщава на своя уебсайт, че хакерът е получил достъп до не повече от 3% от данните на агенцията, и че атаката се е случила преди около 20 дни, а не преди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай