Като Божков. Бобоков на съд за антики

Внесоха обвинителния акт срещу него

Като Божков. Бобоков на съд за антики | StandartNews.com

Бизнесменът Пламен Бобоков отива на съд за незаконно притежание на културно-исторически ценности. И той като хазартния олигарх Васил Божков, който се укрива в Дубай, бе уличен с колекция антики без да има право върху тях.

Окръжната прокуратура в Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти. Бизнесменът бе привлечен като обвиняем на 30 ноември, а вчера, на 30 декември, делото е внесено за разглеждане в съда, съобщиха от прокуратурата.

При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Бобоковв е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо Бобоков е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

На 30 декември делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт.

По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай