Кървавият Петко плаче, иска при мама

Стрелецът от Лясковец се оплака от липса на витамини в затвора, съдът не се смили

Кървавият Петко плаче, иска при мама | StandartNews.com

Аз съм Скорпион №1, няма друг в света, гърмян с 600 патрона, каза Петко пред Темида

"Аз съм зодия Скорпион №1, няма друг случай в света като мен! Оцелях, след като бях прострелян със 7 куршума, извадиха ми органи и загубих много кръв, сега се моля да ме пуснете под домашен арест, защото трябва да се грижа за майка си" - това каза през сълзи стрелецът от Лясковец Петко Петков, който стана печално известен като Кървария Петко. Мъжът, който се беше барикадирал в къщата си, с часове стреля по баретите и уби командоса Емил Шарков, сега се разплака пред съдията. Но се оказа, че Великотърновският окръжен съд не вярва на сълзи. Вчера магистратите отхвърлиха искането му за изменение на мярката му в по-лека. Съдията Станислав Стефановски отказа да пусне Петко под гаранция или домашен арест. И отсече, че мярката няма да може да бъде обжалвана в срок от 2 месеца след вчерашното заседание.

Велико Търново. В залата Кървавия Петко каза, че се страхува за живота на майка си. "След няколко дни тя навършва 77 г., при средна продължителност на живота в България от 65 г. и предвид, че има два тумора на щитовидната жлеза, сама не може да се грижи за себе си. Имам завършено медицинско образование и такива умения, за да се грижа за нея", аргументира се стрелецът от Лясковец.

Обвиненият в умишленото убийство на командоса Емил Шарков и раняването на трима негови колеги се закле, че, ако бъде освободен, няма да се укрие, а единственото му желание е да е близо до майка си Стефанка. Защитниците на Петко - Иво Пазарджиев и Филип Матев, изтъкнаха мотивите, че последните 3,5 г. той не е напускал семейното жилище и бойният му арсенал отдавна е иззет. Те подкрепиха тезата си с твърдението, че 53-годишният лясковчанин няма да се укрие, позовавайки се на здравословното му състояние, което не е стабилизирано. Освен това събраните доказателства през изминалите 6 месеца, макар да са 20 тома, са недостатъчни за обосновано предположение, че именно Петко Петков е извършител на престъпленията, в които е обвинен, бе другият аргумент на защитата.

Отново през сълзи, Петко обясни с подробности как баретите нападнали дома му без причина. Според него никъде в света нямало случай, при който да са изстреляни над 600 патрона по едно жилище. "Аз не съм терорист, те ми пращат 30 барети, изкарват ме луд, после искат да изкарат и майка ми луда. 3 месеца лежах в психиатричната клиника в Ловешкия затвор, две камери ме записваха по 24 часа в денонощието. Всички лекари видяха, че не съм луд, а дори - високо интелигентен човек.

През цялото време чета книги на немски каза Петков пред магистратите.

В съдебната зала стана ясно, че няколко дни преди нападението Петко разговарял през терасата на жилището си с полицаи, които били на улицата. Тогава той ги помолил да му бъдат удължени разрешителните за оръжията и те уж му обещали, но след това се оказало, че са го излъгали. "Кълна се във всички светии, че съм направил всичко възможно да информирам света за корумпираните прокурори и полицаи", каза още стрелецът. Според Петко условията в затвора не предполагат доброто му лечение и възстановяване. Храната била лоша и не можел да си набави необходимите му витамини. "Дават ми по една ябълка на 3 дни и аз я давам на някой друг, защото нямам зъби и не мога да я изям. Веднъж майка ми донесе плодов сок в кутии и й забраниха да ми го даде. Там няма да се оправя и да се доизлекувам. В Лясковец имаме дръвчета с плодове и съм свикнал да приемам много витамини, затова оцелях след раните от 7-те куршума, каза стрелецът. Според Петко причината да не излезе от дома си повече от 3 години са корумпирани полицаи. Те го преследвали и изпращали ученици от близкото училище да му чупят стъклата. "Целта им бе да изляза на терасата и да се развикам, за да ме изкарат луд", каза пред съдията Петко. Той е изпратил над 100 жалби до различни институции, в които обяснява за тормоза, упражняван върху него и майка му, който определи като "по-лош и от фашизма". Жалба от 52 листа Петков е пуснал и до Висшия съдебен съвет. В нея той моли съдът да вземе мерки спрямо корумпираните прокурори и полицаи. Писал е жалби още до Специализираната прокуратура и до Европейския съюз.

Петков на няколко пъти искаше съдията да му промени мярката в "домашен арест". "Не мога да се укрия. От 2010 г. не съм излизал от вкъщи.

За това време съм можел да избягам 100 пъти, но искам да съм при майка ми. Тя е всичко за мен!", допълни лясковският стрелец. В залата стана ясно, че враждата между Стефанка и комшиите им във входа - Минчеви и Комитови, продължава. "Те непрекъснато ни заплашат. Искат половината от двора ни и къщата. Те са безскрупулни хора. Страхувам се за живота на майка ми и искам охрана", заяви Петко. Той допълни, че преди атаката на баретите е искал защита от МВР-София, която обаче не му е била осигурена.

Прокурор Цветан Маринов смята, че престъпленията, заради които на Петков е наложена мярка "задържане под стража", са достатъчно тежки - убийство, нараняване на служител на Специализирания отряд за борба с тероризъм (СОБТ) и противозаконно притежание на огнестрелно оръжие, които се наказват с лишаване от свобода за повече от 15 г.

Според обвинението има реална опасност лясковският стрелец да извърши ново престъпление или да се укрие. По думите на Маринов действията на Савов са проява на агресия, която е засвидетелствана и от живеещите в близост лица. Прокурорът каза още, че искането за домашен арест е напълно недопустимо, предвид събраните доказателства, които безспорно уличават Петков. Позовавайки се на експертизите и разказите на свидетелите, опасността стрелеца да извърши други престъпления е реална, допълни още той. Обвинението изтъкна изказването на лясковчанина, че "неговия дом е неговата крепост, в която органите не реда не могат да проникнат" - като разбиране различно от нормалните и общоприетите норми. "Петков не търси правосъдие, а раздава!, допълни още прокурорът по делото. Съдът назначи датата 2 октомври, на която Апелативен съд-Велико Търново ще заседава по обжалванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай