Къртици източили тайните на МВР

Прокурорите са категорични, че не са прилагани СРС-та срещу протестиращи

Къртици източили тайните на МВР | StandartNews.com

"Червей" ровел в информационната система на ведомството, а не подслушвал протестиращи

Служители погазили закона като ползвали 300 дни СРС-та

Разработка "Червей" с незаконно използване на СРС има, но нейната цел не са били протестиращи, а информационните масиви на МВР. Това стана ясно, след като вчера прокуратурата потвърди официално за операцията. Според съобщението на държавното обвинение действително в МВР са били открити данни за незаконно експлоатиране на СРС-та, чийто обект била "автоматизирана информационна система, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни - над срока по закон (чл. 21 ЗСРС)".

От прокуратурата са категорични, че "няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство".

Всичко започва през септември 2013 г., когато във вътрешното министерство постъпва анонимен сигнал за нерегламентирани контакти на полицаи. Тогава служители на дирекция "Сигурност" в МВР отправят искане до Софийския градски съд за използване на СРС и достъп до системата с пълната база данни на ведомството, за да бъдат уличени в изнасяне на информация въпросните заподозрени полицаи, научи "Стандарт" от източници от прокуратурата. Именно на базата на това разрешение започва и точенето на данни от системата на МВР като ЕГН-та, данни от икономическия внос и износ, ЕСГРАОН и други системи, с които ведомството работи.

Вече е ясно, че цялата информация е копирана, но не се знае къде и от кого се съхранява. Според непотвърдена информация служителите, поискали достъпа до системата от съда, сега работят в ДАНС.

Сагата с операция "Червей" започна преди седмица, когато депутатът от Реформаторския блок и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов обяви, че в продължение на 300 дни са били подслушвани протестиращи. Бившият вътрешен министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

отрекоха да е разпореждано подобно нещо

Това заяви в понеделник и премиерът Бойко Борисов. Думите му бяха потвърдени и от становището на прокуратурата, огласено вчера. Според него операция "Червей" е била свързана с пресичане на нерегламентиран достъп до автоматизираната информационна система на силовото ведомство. Оказа се също, че държавното обвинение се занимава със случая още отпреди той да бъде разгласен от Атанасов.

Данните за нарушение на Закона за специални разузнавателни средства в системата на МВР са били открити в рамките на рутинна проверка през 2014 г. На 13 ноември м.г. екип от седем прокурори влиза в дирекциите "Сигурност" (бившата "Вътрешна сигурност") и "Информация и архив" на МВР, при което са открити нарушения по отношение на дейността им по Закона за СРС. Извършващите проверката обвинители са представили доклад на главния прокурор. На 26 януари пълно копие от него е изпратено на министъра на вътрешните работи. Проверяващите предлагат докладът да бъде изпратен на Софийската градска прокуратура заради данните за противозаконно разрешаване или прилагане на СРС-та, извършени от длъжностни лица.

СГП осъществява определени действия по разследване и е на етап проверка. Категорично е установено, че обект на СРС-та е била автоматизираната информационна система на МВР, като общият срок на разрешението за прилагането на спецсредствата е бил 300 дни, което

е далеч над допустимия законов срок

до два месеца. В случай на необходимост срокът може да бъде продължен, но за не повече от шест месеца общо. В тези случаи искането за продължаване на срока съдържа и пълно и изчерпателно посочване на резултатите, които са получени от прилагането на СРС, гласи законът. От прокуратурата обаче не дават подробности за това какви данни се съдържат в "автоматизирана информационна система".

От прокуратурата са категорични, че няма данни СРС-та да са били прилагани по отношение на лица, участвали в протестите срещу кабинета "Орешарски".

Според бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев целта е била да се издирят "къртици" в МВР. "Става въпрос за хора, които са осигурявали нерегламентиран достъп до системите на други хора, които нямат право.

Разрешението за такива действия се издава от съда. Не съм се запознал с конкретния случай, не аз разписвам СРС-тата. Не мога да ви кажа дали става въпрос за по-дълъг срок на следене, защото тече проверка", обясни Йовчев. Според него цялата информация по разработка "Червей" е била събирана въз основата на явни източници, примерно медии и анализи. Йовчев обвини своя наследник Веселин Вучков, че е бил наясно, че твърдението за подслушване на протестиращи е лъжа, но умишлено е направил такова внушение.

 

В СДВР проверяват законни ли са арестите при протестите

Експерти от инспектората на вътрешното министерство проверяват дали са законни арестите, извършени от служители на СДВР. Става дума и за период, в който са задържани хора по време на протестите срещу служебния кабинет на Пламен Орешарски през миналото лято.

Според агенция БЛИЦ инспекторите са ровили документи в столичното Първо РПУ заради ареста на Бисер Миланов-Петното. Задържането му бе по искане на прокуратурата заради нападение на екип от бТВ, който се опитваше да разследва незаконното настаняване на Миланов и хората в чужд имот.

Полицаи и демонстранти влязоха в сблъсък на няколко пъти, сред които по-известни са т.нар. нощ на белия автобус, както и по време на окупацията на СУ. "Това е една от много регулярни проверки на законосъобразността на работата на служителите от СДВР. Със сигурност не е свързана с политически процеси. Не виждам връзка между тази проверка на инспектората и операцията "Червей", коментираха вчера пред "Стандарт" висши служители на столичната дирекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай