Как пръстите станаха полицейски улики

Още в древен Китай отпечатъкът се е равнявал на подпис, днес могат да разберат по него пушил ли си ганджа

Как пръстите станаха полицейски улики | StandartNews.com
  • В началото британците го ползвали, за да отсеят дали лъжеш за заплатата
  • Още в древен Китай отпечатъкът се е равнявал на подпис, днес могат да разберат по него пушил ли си ганджа

 

Пръстов отпечатък? Днес всеки зрител на криминалета с охота може да коментира, че това е една от първите улики при престъпление. Как обаче се стига до тях и кога за първи път нашите пръсти започват да се превръщат в издайници - дълго преди и ДНК да го направи. Случва се точно преди 99 години - на 13 септември 1902 година за първи път във Великобритания като доказателство за вина в съда са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението. Всъщност в битка за първото място влиза и Дания, която използва пръстовите отпечатъци за установяване на самоличността на престъпници, но те така и не влизат в съда. Това се случва още на 18 април през същата година.

Кой е първият главен герой, задържан заради пръстови отпечатъци? Той се казва Бенджамин Браун и твърди, че никога преди това не е бил изправян пред съд, а кражбата е нещо, което не познава. Малко по-късно по отпечатъците от пръстите човекът бил идентифициран като рецидивист и осъден. Тогава той заявил: "Ей тези пръстчета ще ме предадат!"Причината да бъде открит е, че Англия още  през 1894, заедно с измерването на частите на човешкото тяло по метода на Бертийон - така наречения бертийонаж, въвежда и регистрацията на папиларните рисунки на пръстите на престъпниците. Изследванията по онова време посочват, че този рисунък винаги остава един и същ, независимо от възрастовите и физическите промени в тялото през годините. Той е незаличим. Всички опити за неговото деформиране дават временен, краткотраен ефект. Поради тази причина отпечатъците на пръстите се превръщат в по-сигурен начин за идентифициране на заподозрени, което и позволява нашият крадец да бъде забелязан.Още в древен Китай пръстовите отпечатъци са били неразривна част от сключването на договори.Методът с отпечатъците е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на XIX век е полицейски служител в Британска Индия. Той обаче е използван не за полицейски цели.Неговата задача е била да изплаща заплатите на местните жители. За съжаление, той не бил в състояние да разпознава индусите, които му изглеждали напълно еднакви. Те усетили това и

започнали да се нареждат по няколко пъти на опашката за пари

За да спре измамите, той ги накарал да поставят отпечатъците си в специален тефтер и по този начин отсявал кой е получил заплата няколко пъти. Така успял да спре течовете от британската хазна. През 1860-та година предлага системата си за отсяване на заподозрени и на местен затвор.Шотландският лекар Хенри Фаулдс пък има огромната заслуга за това пръстовите отпечатъци да бъдат въведени в съдебномедицинската практика. Той се обръща към Чарлз Дарвин, който е негов братовчед, да въведе класифицираща система на отпечатъците. Дарвин обаче прехвърля задачата на Франсис Галтън, който днес е признат за бащата на дактилоскопията. Благодарение на него криминалистиката разполага с една сигурна улика - отпечатъците от пръсти.А какво представляват те и защо могат да ни инкриминират? Пръстовите отпечатъци на всеки човек са напълно уникални и неповторими. Те не се променят през целия ни живот.

Има три основни типа пръстови отпечатъци: дъга, примка и спирала

Те варират като комбинации на различните пръсти. Например човек може да има дъговиден отпечатък на палеца и спираловиден на безименния. С помощта на софтуерa Genetic Test се определя кожния рисунък на всеки пръст и въз основа на това се генерира научно базиран отчет, съдържащ детайлна информация за способностите на тествания човек.Пръстовите отпечатъци са един от най-старите и доказани в практиката методи за разкриване на извършители на престъпления. Междувременно този метод е претърпял такова развитие, че иззетите проби днес са в състояние да дадат много повече информация за даден извършител, отколкото в близкото минало. Така например с помощта на най-модерните нанотехнологии, различни спектрографи, инфрачервени лъчи и цветни профили учените вече са в състояние да определят дали даден пръстов отпечатък е истински. По този начин може да се разбере и дали заподозреният е имал контакт с взривни вещества или наркотици.Онова, което малцина знаят е, че отпечатъците не могат да бъдат подправени, защото

миниатюрните браздички по пръстите се оформят още в утробата на майката

Дори и близнаците, които делят една и съща ДНК, нямат едни и същи очертания на пръстите. Същото впрочем важи и за формата на ушната мида.За най-новите разработки, свързани с пръстови отпечатъци обаче пределът не е само очертанията на пръстите. Една от водещите в тази област фирми е английската "Интелиджънт фингърпринтинг". Тя произвежда проби, с които полицията е в състояние да установи дали лицето, оставило даден пръстов отпечатък, преди това е консумирало кокаин, хероин, метадон или канабис.В момента компанията разработва и мобилен уред за тест за наркотици, който действа на принципа на снемането на пръстов отпечатък. Ако в миналото пръстовият отпечатък е бил само изображение на папиларните линии на кожата, то днес на тях се гледа като на микс от мазнини, мъртви кожни клетки, соли и човешка пот. Всичко това дава безценна информация за физиологията на човека, оставил даден пръстов отпечатък. По този начин съвсем скоро отпечатъците от пръсти ще бъдат нещо съвсем различно. Поне в научно и криминално отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай