Изземват още артефакти от колекцията на Божков

Вчера от сградата на "Нове холдинг" бяха изнесени археологически артефакти на Божков

Изземват още артефакти от колекцията на Божков | StandartNews.com

И днес ще продължат претърсванията в сгради, собственост на Васил Божков. Вчера от сградата на "Нове холдинг" бяха изнесени археологически артефакти от колекцията на Божков.

Предметите бяха транспортирани със специализирани коли. Доколко е имало такова нещо като слагането им в торбички, можем само да гадаем. В това, което разпространи прокуратурата, неофициално се казваше под една или друга форма, че е имало неща, които са заварени в този вид, увити във вестници.

За първи път бяхме свидетели на изнасяне на предмети от античната колекция. Досега се изнасяха само картини, които бяха транспортирани в депата на Националната художествена галерия. Сега тази антична колекция трябва да постъпи в депата на Националния исторически музей. Там се съхраняват и едни от най-големите културни ценности на България, така че би трябвало да имат условия за съхраняване на подобни предмети.

Изнасянето на колекцията на Божков се случва на фона на призивите и на професионалисти, и на академичната общност, и на колекционери, неофициално и на мнение на специалисти, които са били на място, че е по-добре да останат там и сградата да бъде запечатана, защото през годините такива неща са се правили. Но очевидно прокуратурата е решила друго.

Що се отнася до това, че някои от намерените предмети са с белези на културни ценности, дали са с национално значение, това тепърва трябва да бъде установено след идентификацията и да бъде доказано. Може да се окаже, че това не са никакви културни ценности, нищо, че на пръв поглед изглежда така.

Важният въпрос е дали е регистрирана по надлежния ред, защото само когато тя бъде регистрирана и тази регистрация завърши и можем да видим какво от тези предмети влиза в категорията Национално богатство и кое е ценно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай