Извънредно! Убиец на виден бизнесмен безследно изчезнал

Разминал се е само с три години зад решетките

Извънредно! Убиец на виден бизнесмен безследно изчезнал | StandartNews.com

Източник: Blitz.bg

Стоян Колев, който бе осъден на 18 години затвор за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, собственик на една от най-големите строителни фирми в региона преди 15-ина години – „Гранити“, е в неизвестност от няколко месеца, пише бургаският регионален сайт flagman.bg.

Дни преди Върховният касационен съд да се произнесе и потвърди окончателната присъда по делото за екзекуцията на Стоянов, Стоян Колев е изчезнал безследно.

Поне по документи не е напускал страната, но го няма на нито един от известните му адреси.

По непотвърдена информация е обявен за общодържавно и международно издирване.

Според първоначални данни под наблюдение е била поставена съпругата и децата му, които са във Варна, но нямало информация да ги е посещавал, нито да се е свързвал с тях.

Вероятно Колев никога няма да се появи и да понесе отговорност за убийството на боса на „Гранити“. Ще останат само трите години, прекарани зад решетките, докато течеше разследването и гледането на делото на първа инстанция – Бургаския окръжен съд.

Абсурдът по делото, придобило гражданственост като „Гранити“, е още по-голям, защото от петимата обвиняеми бяха осъдени трима – Станислав Михайлов (поръчител), Стоян Колев (организатор) и Стоян Петров (съучастник). През юли т.г. те получиха между 18 и 20 години затвор.

Станислав Михайлов обаче също е в неизвестност – още от 2009 година. Той е бивш директор на Агенцията по държавни вземания и според разследващите в основата на конфликта му със Стоян Стоянов е парцел от 2,5 дка край ж.к.“Меден рудник“.  

Предполага се, че часове преди арестите на заподозрените през 2009 година Михайлов е бил предупреден и е напуснал страната. Личната му карта е изтекла през 2010 година. Съмненията са, че живее под чужда самоличност в Испания.

Но това не е всичко, защото скоро и друг от виновниците, може да се окаже на свобода.

Става въпрос за Стоян Петров, който е организирал отвличането и убийството на бургаския строителен предприемач.

Проверка показа, че Петров в момента изтърпява 20-годишна присъда за друго убийство, която е постановена през 2010 година от Варненския окръжен съд.

20-те години за ликвидирането на Стоян Стоянов още не са приведени. Но както се оказва може и да не се случи, защото през на 20-ти септември т.г. той е поискал кумулация на присъдите си.

На първа инстанция съдът му е дал за двете убийства общо 20 години(!), което означава, че съвсем скоро той може да излезе на свобода или най-малкото да поиска условно предсрочно наказание.

Прокуратурата е обжалвала определението. Жалбата ще се гледа на втора инстанция на 20-ти ноември от Апелативния съд в Бургас. Държавното обвинение иска да му се прибавят поне 10 години за убийството на Стоян Стоянов. Дали това ще се случи – ще проследим след седмица

Стоян Стоянов, съсобственик на строителната фирма „Гранити“, бе отвлечен и убит на 6-ти срещу 7-ми март 2008 година.

През 2009 година трупът бе открит край несебърското село Паницово.

Разследването установи, че физическите убийци на Стоянов са Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев. Те са били наети от Стоян Петров. Впоследствие Петров е дал нова мокра поръчка – този път на серийния килър Недялко Димитров-Момата, който е ликвидирал Индианеца и Калайджиев. Разследването бе безпрецедентно за бургаската полиция тогава и стигна до върха на пирамидата, установявайки всички замесени.

Делото обаче вървеше много тежко в съдебна фаза и продължи над 15 години, преминавайки през три съдебни района – Бургас, Варна и Велико Търново.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай