Измамници набират "мулета" с обяви за работа в интернет

Измамници набират "мулета" с обяви за работа в интернет | StandartNews.com

Добрич. Двоен ръст за първите 8 месеца на годината, спрямо същия период на 2013 г. отчитат от областната дирекция на полицията в Добрич. Според статистиката на служителите на реда тази година телефонните измами са 64 на брой до 31 август при 30 броя за м.г.

"Имаме хванати участници в телефонни измами, които са от нашия регион. Това са престъпления, които трудно се доказват и участват в схемата минимум 3-ма души, а в последно време организаторите ползват и по 2 и 3 "мулета", които вземат парите на жертвата" - каза Галин Савов - ръководител на сектор "Криминална полиция" и зам.-директор на областната дирекция. Като любопитна подробност Савов разкри, че част от сигналите за измами в дирекцията са подадени от самите хора, участници в схемите на мошениците, след като разбирали, че са вкарани в измамната схема.

"За мулета, които да пренасят парите са подбирани хора безработни в работоспособна възраст. Част от тях споделиха, че са попаднали, търсейки работа. По техни разкази разбрахме, че хората са набирани чрез сайтове за работа за пренасяне на пратка или колет и заплащане веднага при извършването на определената работа. Те обикновено са наемани на повикване по телефон, като заплащането за услугата е ставало при самото изпълнение на пренасяне на сумата, която е взета от жертвата. Основно, практиката ни показва, че се плаща 100 лева, като до момента имаме само една голяма сума от порядъка на 400 лева. Казвано им е да си вземат съответната сума от плика, който трябва да доставят на посочен адрес или да предадат на друг човек" - разказа Савов. Служителите на реда с цел превенция са разлепили в кметствата по селата и автоспирките брошури и служители на реда ежеседмично провеждат срещи със самотно живеещи възрастни хора по селата и в града, заяви директорът на ОД на МВР - Добрич, Цветомил Цанев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай