Ивайло тренирал в стрелбище, преди да гръмне приятеля си

Ивайло тренирал в стрелбище, преди да гръмне приятеля си | StandartNews.com

Поиска извинение в съда, оставиха го в ареста

С Даниел се смразили заради хубава седмокласничка

16-годишният Ивайло Гаджов, който простреля година по-малкия си приятел Даниел Чавдаров, остава в ареста. Това постанови днес Софийски градски съд, който гледа мярката му за неотклонение. Момчето заяви, че съжалява и се извинява за постъпката си, но отказа друг коментар. Родителите му също изказаха извиненията си. "Не можем да си обясним постъпката му", казаха те. Мотивът на прокуратурата да поиска постоянен арест за деветокласника е, че той добре е обмислил и подготвил стрелбата, което показва, че деянието му е с изключителна степен на обществена опасност.

Ивайло е отишъл на срещата с Дани с ясното намерение да се саморазправи с бившия си приятел, стана ясно в съдебната зала. Той извадил оръжието, което взел от чичо си, но първоначално не успял да произведе изстрел. При втория опит пистолетът все пак гръмнал и Даниел паднал на земята. Това обаче не спряло Ивайло да стреля и трети път. Слаба Богу, не улучил.

Стрелбата била предшествана от месеци на онлйн тормоз, разказват пред медиите съученици на простреляното момче. В основата на спора било момиче - седмокласничката Божидара. Заради нея Ивайло изпращал на Дани във Фейсбук заплахи от типа "Ще те гръмна". Накрая двамата взаимно си блокирали профилите. Скоро след това Ивайло започнал да ходи по стрелбища, за да тренира мерника си с пистолет. Предпочитал комплекс в Студентски град, където го пускали да тренира и без придружител.

В деня, в който станала стрелбата, момчетата си уговорили среща на стадиона, който се намира точно до 26-то СОУ в Княжево.

Уговорката била да се бият

Даниел взел със себе си и няколко приятели от своя осми "А" клас. Видял как Ивайло слиза от автобуса с ръце в джобовете. Без да каже и дума, деветокласникът извадил пистолета и го насочил срещу своя доскорошен приятел, след което дръпнал спусъка. Дани се метнал към него и в резултат на това първият куршум попаднал в земята. Вторият обаче улучил и съборил Даниел на земята, като го уцелил в слабините. Имало и трети опит да довърши момчето - Ивайло опрял оръжието в главата му, но след това се отказал.

Стрелецът останал и дочакал линейката заедно с приятелите на Дани, които превързали раната му с дрехите си. "Няма къде да бягам, ще ме намерят", обяснил той на момчетата. Сигналът за стрелбата бил подаден от охранител на близък обект.
Преди да се стигне дотук, Ивайло Гаджов и Даниел Чавдаров били приятели. Те дружали още от времето преди да тръгнат на училище, тренирали футбол заедно. Били отличници - в училище имали само шестици. Ивайло дори взимал стипендия за успех.

Близките на стрелеца бяха категорични пред медиите, че той не е създавал проблеми и бил кротко момче. "Аз съм го отгледала от малко. То е толкова кротко дете! Сега съм изумена от това, което е станало", заяви пред Нова телевизия съседката Василка Кирилова. "В училището с най-висок успех завърши първия срок. С раненото момче са приятели, доколкото знам, дори ходеха заедно на тренировки. Не ми е казвал да имат някакви проблеми. Всичко беше нормално", разказа пред медиите Александър Гаджов, баща на стрелеца Ивайло. Майката на простреляния Дани Десислава Чавдарова пък нарече Ивайло "потенциален убиец". "Момчето, което простреля детето ми, е направило втори опит да го гръмне. За мен той е потенциален убиец. Бутнали са му ръката,

изпуснал е пистолета, но се опитал да стреля пак

Това ми говори, че въобще не се е уплашил", заяви тя в тв интервю. Даниел е опериран успешно в "Пирогов" и опасност за живота му няма. Куршумът, изстрелян в таза му, не е засегнал жизненоважни органи. "Мамо, добре съм. Не се притеснявай, ще се оправя. Всичко е наред", казал Даниел в първия си разговор с майката. "Слънце мое, ти си най-ценното нещо в моя живот. Гордея се с теб. Държа се като истински мъж. Обичам те. Благодаря на Господ, че беше с нас", написа майката във фейсбук.

Чичото на стрелеца Ивайло също е задържан и остава в ареста, тъй като не е съхранявал пистолета си на безопасно място според законовите изисквания. Това обвинение предвижда от 2 до 10 години затвор.

В училището на Даниел пък контролът се затяга.

"В понеделник ние ще се погрижим да окажем психологическа помощ на децата, тъй като те са станали свидетели на един доста стресиращ факт", заяви Елка Велкова - директор на 26 СОУ - София. На мястото отиде и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. По-късно той коментира пред медиите, че е наложително в училищата да заработят повече психолози, а родителите да отделят време за разговори с подрастващите. Агресията няма как да бъде спряна с рестрикции, трябва да се комуникира, заяви пред медиите Стаматов, който доскоро бе директор на столичното 119-то СОУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай