Холивудски обир във Враца

Гардове гърмяха по крадците, докато бягат, надупчиха паркирани коли

Холивудски обир във Враца | StandartNews.com

Враца. Бандити успяха да отмъкнат два чувала с пари от инкасо автомобил пред клона на "Интернешънъл Асет Банк" във Враца. Двама въоръжени и маскирани нападатели атакували трезора малко след 19 часа във вторник. Крадците обезвредили единия охранител, който по непотвърдена информация се казва Генади и е известен офроуд състезател. Колегата му веднага извадил оръжието си и открил огън, но апашите успели да дръпнат два чувала пълни с пари от оборотите на големите хранителни вериги във Враца и офейкали.

Сумата все още се изяснява, но по непотвърдена информация е около 80 000 лева. По време на бягството си маскираните също отвърнали на стрелбата. Свистящите куршуми попаднали в няколко от паркираните наоколо коли. Сред простреляните е и автомобилът на местния бизнесмен Борислав Борисов-Боци Свинята. Хората, които живеят наблизо, коментираха, че само по чудо не е прострелян човек.

Според очевидци гардовете хукнали да гонят обирджиите, но се отказали след няколко метра. Установено е, че крадците са избягали по улица "Търговска", която е пешеходна зона. След това вероятно трети ги е чакал в автомобил, с който са се отдалечили от местопрестъплението. Оперативните работници смятат, че след това са сменили колата и с друг автомобил са напуснали пределите на града. Минути след обира са били завардени всички изходи на Враца, като излизащите автомобили са били подложени на щателна проверка. От гангстерите обаче няма и следа. Грабежът бил извършен само за няколко секунди. По всяка вероятност престъпниците не са били засечени и от охранителната камера пред входа на банката. Минути след сигнала за обира, който бил подаден в 19,20 ч, районът бил отцепен от полицията. Няколко екипа криминалисти правиха оглед повече от 3 часа.


Униформените провериха всички автомобили в района, обиколиха съседните улици и прегледаха частните и обществените сгради наблизо. Тършуваха дори и в контейнерите за смет. В един от тях намериха бели латексови ръкавици, които са иззети като веществено доказателство, и, на които ще бъде направен лабораторен анализ, за да се види няма ли по тях следи, оставени от бандитите. Официалната информация на полицията е филтрирана до следните три изречения: "Криминалисти от областната дирекция на МВР работят по установяване на обстоятелствата около сигнал, получен снощи към 19,10 часа в полицията. По първоначални данни пред офис на банка в града бил нападнат служител от охраната, от който двама непознати са отнели инкасирана парична сума. Извършен е оглед на мястото, днес предстои и втори оглед. По случая е образувано досъдебно производство." Въпросният втори оглед приключи към 10,30 часа вчера. Оказа се, че офисът на банката не работи от 23 септември заради ремонт. На входната врата има бележка, с която клиентите се уведомяват, че ще бъдат обслужвани в клона на банката, който се намира в нотариата на улица "Христо Ботев" 19. Въпреки ремонта трезорът на клона е функционирал и тъкмо в него търговците са държали оборотите си.

Съсед: "Чух пукотевица"

Ангел Кръстев живее на петия етаж в кооперация на улица "Искър" 10. Той даде показания пред криминалистите по време на повторния оглед в сряда. "Беше някъде към 19 часа, когато чух пукотевица", разкри Кръстев. Човекът обаче така и не научил същата вечер, че на метри от блока му се е разиграл екшън и е станал банков обир. От апартамента му добре се чува музиката от елитния ресторант "Балабановата къща" и той помислил, че там някой празнува и си прави заря. Минало му през ума, че ако не са фойерверки, може би е гръмнала гума от близкия сервиз, та затова не обърнал особено внимание. Съседи от блока точно до банката пък свидетелстват, че са чули точно два изстрела.

Бандитите се криели зад скеле

Обирджиите са преценили добре кога точно да ударят. Според криминалистите те са оглеждали района поне няколко дни преди удара. Възползвали са се от факта, че клонът е в ремонт, както и от метеорологичните условия - силен дъжд и мрак. Офисът на "Интърнешънъл Асет Банк" се намира на тихата малка уличка "Искър" 4, която започва от централния площад "Христо Ботев". На метри от него е култовото заведение "Карамел". Уличката е съвсем слабо осветена, а във въпросната вечер е имало непробиваема мъгла и пороен дъжд. Заради издигнатото от майсторите скеле за ремонта на фасадата, инкасо автомобилите били принудени да спират встрани. Грабителите със сигурност са имали точна информация кога пристига автомобилът и са дебнели в засада. Разследващите са на мнение, че бандитите са знаели, че заради скелето колата с парите не може да паркира плътно до нощния трезор, както е по инструкция. Автомобилът бил принуден да спре на около три метра от трезора. Охранителят слязъл, измъкнал чувала и се навел да се промуши под желязната конструкция. Точно в това време и в тази неудобна за реакция поза той е бил нападнат. Гардът споделил пред разследващите, че е ударен с пистолет.

Търсят бивши барети за Ловешкия удар

Бивши барети са замесени в грандиозния обир на 2 млн. лв. от инкасо автомобил край Ловеч на 11 април 2012 г. До този извод стигат разследващите независимо от факта, че случаят заби в глуха улица и все още се води срещу организирана група от неизвестни извършители. Досега са разпитани всички охранители и шефовете на скандалната охранителна фирма G4S, от която няколко месеца по-късно техен служител, прочул се като Жоро Милионера, обра 1,5 млн. лева в Пловдив.

Ловешката история обаче е изключително заплетена и буквално копира холивудски сценарии. Отделно обирджиите са действали професионално, което води до извода, че вероятно са обучавани в спецподеленията на МВР. Малко след 19,30 часа на 11 април няколко въоръжени и преоблечени като спецполицаи нападатели устройват зрелищна засада с джипове на инкасо кола на пътя между Севлиево и Ловеч. Докато охранителите се опомнят, странично ги блъска бял бус, от който веднага изкачат други двама с униформи , въоръжени и маскирани мъже. Нападателите стрелят предупредително във въздуха с автомати и карат гардовете да излязат от инкасото и легнат на асфалта. Обирджиите режат с флекс товарния отсег на банковата кола и измъкват в чували около 2 млн. лева. Още толкова пари обаче необяснимо оставят вътре, което продължава да е загатка за разследващите и до днес. Сумите са събрани от офисите на трите мобилни оператора и няколко магазина. Така и не се изясни защо инкасото не се е движело по магистрала или първокласен път, каквито са изискванията за сигурност. Два месеца по-късно разследващите откриха изоставени двата джипа, с които са избягали обирджиите, и потвърдиха, че те действително са симулирали полицейска акция.

Други улики и доказателства така и не бяха събрани. Единствено се предполагаше, че извършителите са напуснали пределите на страната. Последният обир на инкасо е от 24 януари, когато четирима мъже, въоръжени с автомат "Калашников" и чук, обраха 173 000 лева от кола на EasPay в столичния квартал "Слатина". Заради зачестилите случаи от МВР започнаха масови проверки в охранителните фирми, които са близо 2000. В тях пък работят 100 хиляди охранители. От полицията дори обявиха, че екипите на инкасо колите не трябва да се спират от полицейски служители, а ако това все пак стане, да показват единствено картата през прозореца. Охранителят дори не е длъжен да отваря независимо, че го спира полиция. Проверката приключи единствено с указания относно сигурността, но без по-конкретни мерки и затегнат контрол.

Люлинската бригада първа обра "Асет"

Първият по-сериозен набег срещу "Интернешънъл Асет Банк" бе осъществен през май 2009 г. в Кюстендил. Тогава група от седем бандити, сред които и столичен полицай, опитаха да оберат клона на банката в града, прокопавайки тунел към трезора. Групата, известна като "люлинската бригада", бе спипана, докато си прехвърлят пачки през изкопа. В нощта на обира в клона на банката е имало около 250 хил. лева. През януари 2010 година седмината задържани за обира се споразумяха с прокуратурата и Районният съд в Кюстендил им даде леки наказания. Обвинени за престъплението бяха полицаят от София Огнян Йорданов и бившият служител на Съдебна охрана Юри Ананиев, кюстендилецът Петър Григоров, столичаните Теофил Александров, Калоян Бацов, Румен Янакиев и Бисер Иванов. В крайна сметка присъди от 4 месеца до 1,6 година наказания на всичките подсъдими.

Готвят наказания за охранителите

Фирмата, която е наета от "Интернешънъл Асет Банк" да събира инкасото от клиенти на банката, е виновна за обира. Това твърдят високопоставени ченгета във Враца. От полицията са категорични, че служителите, които са дошли да оставят чувалчетата с оборота пред финансовата институция, не са спазвали и най-елементарни инструкции за охрана. Още при първоначалните следствени действия са установени груби грешки при извършване на охранителните дейности и най-вероятно това ще доведе до санкции срещу фирмата за инкасо.

Пълна мъгла за откраднатата сума

Колко ли пари е имало в задигнатия чувал? Този въпрос не дава мира на врачани, но отговорът му си остава мистерия. Информацията на кои фирми са парите също е забулена в мъгла, по-гъста от врачанската. От "Интернешънал Асет Банк" отказват официална информация. Директорката на банката Петя Павлова пък не отговаря на телефонните позвънявания. Служителите в работещия клон също мълчат. Полицията и прокуратурата категорично отказват подробности. Непотвърдена информация сочи, че сумите са между 50 и 80 000 лева. Разследващите изясняват дали става въпрос за изпечена бандаq или по-скоро за аматьори, които са се възползвали от обстоятелствата и не им е било кой знае колко трудно да отмъкнат чувалите.

До месец решават за Жоро Милионера

Шофьорът на инкасо автомобил Георги Енев, станал известен като Жоро Милионера след като отмъкна 1,5 млн. лева, все още не е окончателно осъден. През септември прокуратурата настоя пред Апелативния съд в Пловдив да му бъде наложено наказание от 15 години затвор. Магистратите имат месец срок, за да излязат с решение. На първа инстанция Милионера получи 8 години затвор, след като призна, че е откраднал парите, но така и не посочи къде ги е скрил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай