Гешев с ключов ход за трафика на мигранти

Той коментира и последиците от закриването на спецправосъдието

Гешев с ключов ход за трафика на мигранти | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев изиска от МВР, ДАНС, Служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ цялата информация, с която разполагат за трафика на мигранти, съобщават от прокуратурата.

„В страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са. Може да са свързани с тероризъм, организирана престъпност, а може и просто да бягат от война и да търсят по-добър живот. И ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България. С жертви и от двете страни, за съжаление", заяви той в интервю за БГНЕС.

Той коментира последиците от закриването на спецправосъдието: „След закриването на специализираната прокуратура само за девет месеца има петдесет процента спад на делата за организирана престъпност. Някои политици без да ги интересуват интересите на народа с този закон фактически обслужиха организираната престъпност."

Той продължи: "Тези, които нарекоха това "съдебна реформа' сега мълчат. Даже не и гузно, защото може би си изпълниха ангажиментите. Съчетано с войната на някои политици срещу съдебната власт, дезинтеграциятя на институциите и външни фактори е видим резултата. Бум на престъпността, който усилията на прокуратурата, а напоследък и на МВР не могат да компенсират.“

По повод изисканата от МВР и специалните служби информация за трафика на мигранти, той заяви: „Ясно е, че без да се разкрият тези престъпни мрежи от службите за сигурност и да уведомят прокуратурата няма как да повдигнем обвинения и да предадем на съд членовете на престъпните групи. Разкриването им не е правомощие на прокуратурата, а именно на службите за сигурност.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай