Гешев описа престъпления на клановете в Кюстендил

Задържаните са членове на ромските кланове на Ропотамците и Гольовците

Гешев описа престъпления на клановете в Кюстендил | StandartNews.com

Организирана престъпна група, занимавала с лихварство, е обезвредена в Кюстендил. При акция в ромската махала на града са задържани поне 6 души, съобщи на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Задържаните са членове на ромските кланове на Ропотамците и Гольовците.

Издирват се още две или три лица, за които се смята, че са част от организираната престъпна група. Утре предстои да се прецени на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

"В следващите дни ще се прецени какви да са повдигнатите обвинения и какви мерки ще бъдат внесени в специализирания наказателен съд", посочи Гешев. Той отбеляза, че работата на прокуратурата е да не допуска случаи като този в ромската махала на града - хора, които не плащат никакви данъци, да се разхождат демонстративно с коли за хиляди евро.

"Това са хора, които изкарват парите си от незаконна дейност - лихварство, наркотици и други дейности. Ние и МВР трябва да си свършим работата. Защото такъв арогантен, нахален начин на живот създава чувство за безнаказаност у всички български граждани", отбеляза той. Гешев припомни случая, в който бяха бити полицаи, включително и кучето. „Ние сме го превърнали в национален спорт да се бият полицаите от една страна, а от друга да ни пазят. Това е недопустимо за нито една правова държава. Хората трябва да знаят, че освен права имат и задължения. Те са еднакви за всички", заяви обвинител номер едно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Гешев с послание към бизнес и политици

Отделно се провежда специализирана операция по линия на битовата престъпност, допълни той.

Гешев коментира и събитията след ареста на Капланов. Надяваме се на пробив по разследването на случая "Янек Миланов". Работи се много усилено, ангажирани са всички сили и средства, ще продължим по установяването на обективната истина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай