Генерал Василев: Как общопризнат разбойник ще е информатор?

Бившият шеф на полицията с прогноза докъде ще стигнат наказанията

Генерал Василев: Как общопризнат разбойник ще е информатор? | StandartNews.com

Осъждан за наркоразпространение, свидетел по дело, човек с отнета книжка и близо 50 нарушения по пътя уби две жени след като шофира с близо 200 км в час в центъра на София. Оказа се, че негова спътница в автомобила е била униформена служителка от Първо районно. Въпросът с липсата на контрол върви паралелно и с този за скритите и явни връзки на полицаи с организирани престъпни групи. Темата в предаването "Говори сега" по БНТ коментира бившият директор на Националната полиция ген. Васил Василев.

"Мен няма какво да ме изненада след толкова години служба", заяви генералът относно информациите за "полицейски чадър" над обвиняемия за катастрофата Георги Семерджиев.

Той обясни, че най-важният принцип е контролът върху работата на полицаите, но в конкретния случай, всички принципи на системата в МВР са нарушени.

"Познаваме го - беше футболист. Осъдиха го за черно тото. Бил е юноша на "Левски", след това в "Спортист" - Своге, на такова ниво. През 2010 г. всичко приключи. Този човек го създаде системата, ние го създадохме - цялото общество. Той воюва с всички и не признава нищо. Кой му позволи?", попита ген. Василев.

Не искам да съм лош пророк, но вървим към средно елементарното. Няма да се стигне докрай. Ще извадим десетина служители, които са си миели колите в неговата автомивка. Това ли е полицейският чадър - не, допълни ген. Василев.

Според него, всичко за незаконната дейност на Семерджиев се е знаело и контрол не е имало. Тези, които е трябвало - са знаели, допълни той.

Това е крайно опасен човек - който воюва с обществото, подчерта ген. Василев. Въпросът е кое е това, което кара полицаите да са му "приятели".

Аз 30 години съм работил с информатори. Не може един общопознат разбойник да е информатор, категоричен е ген. Василев.

Като го няма контролът, всеки започва да прави каквото си иска, не се съобразяват със заповеди и с нищо, коментира още той.

Според него, министърът на вътрешните работи е политическа личност, която може да обяви и даде заповед за акция, но това е "дим в комина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай