Фалшиви ТЕЛК-ове в Силистра раздавали пенсии на килограм

Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре без да има нужда от каквото и да е парична помощ, сподели заместник главният прокурор Иван Гешев...

Фалшиви ТЕЛК-ове в Силистра раздавали пенсии на килограм | StandartNews.com

Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове, съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви медицински експертизи.

„Само последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде - минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре без да има нужда от каквото и да е парична помощ“, коментира Гешев, цитиран от Агенция Фокус.

„Това не е инцидентна кампания. Предстои да се случва до края на тази година. Да анализираме и старите досъдебни производства и преписки. Основните интересни от тях ще бъдат взети на отчет от Върховна касационна прокуратура, ще бъдат следени. Най-напреднало от новите досъдебни производства е това в Силистра", каза той и посочи, че там предстои да бъдат повдигнати обвинения. Той поясни, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място.

"Работи се активно. Лицата, които ползват неистински документи и получават инвалидни пенсии и лицата, които ги подпомагат и членовете на съответните комисии, които не си спазват задълженията, носят наказателна отговорност в случай, че бъде доказано, че те осъществяват престъпление“, каза още заместник-главният прокурор.

Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите, каза Гешев. По думите му съществуват определени тенденции и процеси в държавата, включително и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от НОИ и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и болни лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции. Той уточни, че от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления.

„След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, допълни Гешев. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Той даде пример, че най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%. „В резултат на този анализ на риска бяха предприети действия с МВР във взаимодействие със съответните окръжни и районни прокуратури и започнаха проверки, на някои места и досъдебни производство“, заяви още Гешев.

„Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, като начало впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.

В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи, допълни главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов.

„Също така при нашите проверки беше установено, че повечето от епикризите и диагнозите са copy-paste - едни и същи“, допълни още гл. комисар Иванов. „Над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи.

Още няма задържани за счупените прозорци на Софийската синагога, уверен съм, че ще стигнем до извършителя, призна Иванов във връзка със счупените прозорци на Софийската синагога. „Колегите работят. Това, което имам като информация, съм уверен, че ще стигнем до извършителя. Има образувано досъдебно производство. Напреднали са колегите“, каза още гл. комисар Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай