Европол: Бандитите минаха онлайн

Престъпленията са от трафик на фалшиви хирургически маски до продажба на фалшиви лекарства и извършване на интернет измами

Европол: Бандитите минаха онлайн | StandartNews.com

Бандитите минаха онлайн. Това предупреди Европол, след като масираното полицейско присъствие в Европа заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса рязко намали класическите битови престъпления.  Бум на онлайн измамите отчете Европол. Престъпленията са от трафик на фалшиви хирургически маски до продажба на фалшиви лекарства и извършване на интернет измами.

ВИЖ ОЩЕ: Нов онлайн рекет

Тъй като милиарди хора са затворени по домовете и в границите на държавите си, полицейските началници твърдят, че на престъпниците е трудно да печелят пари от "традиционните" дейности като взлом и контрабанда на наркотици. Вместо това те надграждат страховете на хората от пандемията с COVID-19, за да им продават нестандартни защитни стоки или да подмамят хората и да ужилят техните авоари онлайн, предупреди още Европол.

"Престъпниците се интересуват само от един въпрос: „Как мога да спечеля повече пари?“, каза директорът на Европол Катрин Де Бол в интервю за АФП. "Ето защо те сега злоупотребяват с пандемията, за да променят начина си на работа."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай