Дядо, натровил внуците си, получи 2 обвинения

При трагедията едно дете почина, а сестричката му беше в тежко състояние в болница

Дядо, натровил внуците си, получи 2 обвинения | StandartNews.com

Окръжната прокуратура в Добрич внесе обвинителен акт след трагедията в Кардам, при която едно дете почина от натравяна, а сестричката му беше в тежко състояние в болница. Трагедията се разигра през лятото на 2019 г.

Пред съда ще се изправи 61-годишният дядо на децата. На възрастния мъж са повдигнати две обвинения. Първото е за причиняване на смърт по непредпазливост, а второто – причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда, съобщават от прокуратурата (prb.bg).

Дядото е поставил отрова за мишки, която при контакт с вода се е изпарила и натровила спящите децата в същата стая.

Ето и подробностите по случая:

Живко И. и съпругата му живеели в Кардам с дъщеря си и шестте ѝ деца, пише в обвинението. В дома вече не живеел съпругът на дъщерята. Той обаче оставил там метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид, който е лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя  газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане. Все още за прокуратурата не е ясно кога и как се е сдобил с тях.

На 26 октомври 2019 г. до обяд Живко И. и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко И. решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора, активното вещество, от което се състояла таблетката, започнало да отделя отровен газ.

През деня на 26 октомври 2019 г. 9-годишният  С. Ж. бил навън и не бил изложен на действието на отровния газ. Около 19.30 ч., след като всички заедно вечеряли, той и 11- годишната му сестра И.М. се прибрали в стаята, в която спели, и си легнали на новата кушетка. Момчето било към стената, т.е. по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по-далече от дупките. През нощта двете деца развили следните симптоми – гадене, повръщане, болки в стомаха, тежест в гърдите.

С.Ж. успял да стане, събудил дядо си и му казал, че му е зле. Майката на децата спяла в едното от помещенията в пристройката заедно с двете си най-малки деца. Сутринта на 27 октомври  бабата на децата съобщила на дъщеря си, че три от децата – тези, които спят в една стая – С.Ж., Ж.Ж. и И.М., са зле. Тя веднага отишла в стаята, в която били тези деца, и видяла, че през нощта са повръщали и че ги болят главите и стомасите. Незабавно се обадила на тел. 112 и помолила да дойде медицински екип. След около 20 минути пристигнал екип на Филиала за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево. С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна, и че това тяхно състояние не налага приемането им в болница.

По-късно, тъй като състоянието на двете деца се влошавало, Живко И.  се обадил на тел. 112 с молба отново да дойде медицински екип. В дома им пристигнал дежурният фелдшер, който, след като прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че симптомите отговарят на стомашна колика, която била характерно състояние на деца от тази възраст. След като приел, че става въпрос за стомашна колика, поставил на детето мускулна инжекция и казал, че на следващия ден трябвало задължително да заведат детето при личния му лекар.

Тъй като състоянието на децата продължавало да не е добро, майка им изпратила баща си из селото да намери превоз за децата до болницата в Добрич. Той не намерил и около 22.45 ч. се върнал. Малко след това настъпила смъртта на С.Ж.

Отново се обадили на тел. 112  и съобщили, че едното от децата, за състоянието на които са сигнализирали преди това, е починало. Не след дълго отново пристигнал екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на момчето и отвел И.М. в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат Живко И. не споменал на никого, включително и на екипите на спешна помощ.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на С.Ж. е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота концентрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай