Държи ли Ндрангета незаконни депа за боклук у нас/ОБНОВЕНА/

Търсят връзка с фирмата, чиито незаконни складове подпалиха един от мостовете на магистрала "Струма"

Държи ли Ндрангета незаконни депа за боклук у нас/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Търсят връзка с фирмата, чиито незаконни складове подпалиха един от мостовете на магистрала "Струма"

Незаконни депа за съхранение на отпадъци без необходимите разрешителни са открили разследващите в хода на мащабната операция срещу действията на калабрийската мажия Ндрангета у нас. Това стана ясно от брифинга в Плевен, който дадоха главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

ВИЖ ОЩЕ: Мащабна акция у нас срещу боклука на Ндрангета

Предполага се, че незаконните депа да отпадъци са собственост на фирмата, чиито незаконни складове подпалиха един от мостовете на магистрала "Струма" край Дупница. През август, заради пожара на магистралата, агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) даде собственика на склада – фирмата "Феникс Дупница", на прокуратурата. Обвинението веднага образува досъдебно производство за причиняване на пожара.  Предвиденото наказание е затвор до 8 г. АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище. Ако се съди от финансовия ѝ отчет, компанията не е голяма и приходите ѝ за 2018 г. са били над 1.7 млн. лв., а печалбата 165 хил. лв., като година по-рано е била дори на загуба, съобщи ПИК.

Сега се предполага, че същата фирма е складирала боклука на Ндрангета в Плевен. Става въпрос за над 8 000 тона боклук. Компанията се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявани в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите. 

„По случая е образувано досъдебно производство. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия – оглед на местопроизшествие и разпити на хора”, заяви прокурор Ваня Савова. Тя поясни, че разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.

ВИЖ ОЩЕ: Мащабна акция у нас срещу боклука на Ндрангета

Както "Стандарт" съобщи по-рано днес мащабното разследване срещу калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България. Акцията у нас се води в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Той е заминал на мястото на операцията, след като по-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай