Детска банда краде в София

Хлапета на 9, 10, 11 и 13 години от „Факултета“ нападат възрастни хора в кв. „Овча купел“

Детска банда краде в София | StandartNews.com

Детска банда буквално запали София с кражби на техника от различни магазини. Последният удар петте непълнолетни момчета направили миналия вторник, като отмъкнали два ховърборда и електрическа тротинетка за над 2000 лв., но ги арестували. По подобен начин действат още десетки групи хлапета в цялата страна, пише „Телеграф“. Проверка на медията показа, че деца са извършили близо 3000 престъпления от януари до началото на септември на територията на цяла България. 

„От началото на годината до края на август малолетни, които са до 14 години, са извършили 774 противоправни деяния, а непълнолетни – 2383. Най-голям брой са регистрирани в София, Бургас, Стара Загора, Варна и Пловддив. В Благоевград и Враца също има извършени доста престъпления от деца, като броят им в сравнение с миналата година се увеличава“, заяви пред „Телеграф“ шефът на сектор „Детска престъпност“ в ГДНП Красимира Чобанова. По думите й момчетата извършват близо 8 пъти повече престъпления спрямо момичетата. „Цифрите са следните: непълнолетните момичета са 259, а момчетата – 2124. При малолетните е горе-долу същата пропорция. 645 момчета и 129 момичета са извършили противоправни деяния“, уточни Чобанова.

Инспектори от Детска педагогическа стая разказаха, че най-често хлапетата извършват кражби, употребяват или продават дрога и се бият.

Детската банда, която вършее в София, е до болка позната на полицаите. Момчетата са се специализирали да влизат в магазини за техника и да грабят по-скъпите вещи. Последно на 29 септември отмъкнали ховърбордите и тротинетката с намерението да ги продадат, но ченгета от 6 РПУ ги изловили. Съставени са актове на родителите им, тъй като по закон непълнолетните не подлежат на съд. С децата са водени и десетки беседи, но резултатът е нулев. „Няма РПУ в София, в което да не ги познават. Кръжат навсякъде. Просто не се спират. Родителите също не оказват достатъчен контрол върху тях“, разказаха ченгета. Момчетата знаят отлично, че не могат да ги осъдят и затова продължават да крадат.

По същия начин действа и група от други пет хлапета, които са на 9, 10, 11 и 13 години. Те са от „Факултета“ и нападат обикновено възрастни хора в кв. „Овча купел“. През юни задигнали чанта на пенсионер, който стоял в сладкарница, а по-късно разбили витрината на „Фантастико“ и взели различни храни. Нахлули и в бирария, откъдето отмъкнали алкохол. Всички са познати на инспекторите, но към момента не спират с престъпленията.

Голям процент от децата дърпат и чанти. По това направление редовен посетител в 6 РПУ например е 13-годишен, който преди месец за пореден път ограбил дамската чанта на жена, докато се качва в рейс. Разследващите бързо стигнали до него, като той признал всичко, дори ги завел до канавката, в която изхвърлил ненужните му вещи. Подобни случаи са хиляди в цялата страна, като хлапетата се слагат под надзор на Детска педагогическа стая.

„Децата в повечето случаи крадат и от лекомислие, увлечение от това, че се събират с други, които ги подтикват, смятат го за някакво геройство. Не винаги крадат само поради бедност. Част от родителите на тези деца също са извършвали престъпления и това е фактор, който влияе“, категорична беше шефката на „Детска престъпност“ в ГДНП.

За да има купон, преди няколко месеца осмокласник от София откраднал „Форд Фиеста“ от кв. „Красно село“. От друго возило същия модел свил и регистрационни табели, като ги монтирал на прясно отнетия автомобил, за да не го хванат. Три дни момчето се возило из целия град със свои приятели, преди да го арестуват, разказаха криминалисти. На въпроса защо го е направил, 13-годишният отговорил: „За да се повозим с приятелите“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай