Децата ни крадат, друсат се и се бият

Основната причина трябва да се търси в родителите, смята психолог

Децата ни крадат, друсат се и се бият | StandartNews.com

Специалисти отбелязват, че има сериозен ръст на детската престъпност в България, като най-голям дял от престъпленията, извършвани от непълнолетни, имат кражбите, нарко кримитата и проявите на хулиганство – на улицата и в училище. Общо 96 хил. престъпления са извършени от деца през 2018 г., съобщи пред БНТ журналистката Паулина Найденова.

В София са извършени най-много престъпления от деца, а в Смолян най-малко.

Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора, отказ от училище в ранна възраст и семейни проблеми, допълни журналистката. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% спрямо 2017 година.

Психологът Иван Игов бе на мнение, че не може да се говори за деца-престъпници, защото законът отказва да нарича непълнолетните с това определение. Той допълни, че проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси в родителите.

Според него в България десетки институции се занимават с поведението на децата извън нормата, но всички те работят спрямо закона за противообществените прояви, който е от 1956 г. Игов смята, че в днешното демократическо общество този закон не е способен да реши подобни проблеми.

Журналистката и бивша преподавателка Маргарита Петкова, каза, че всички институции твърдят, че се занимават с децата и превантивните мерки за техните противообществени прояви, но не се отчитат положителни резултати. Петкова допълни, че икономиката в страната трябва да е работеща, за да може и майките и бащите да намерят подходяща професия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай