Демерджиев хвърли бомба за полицаите и убиеца с поршето

Полицаи са спрели Димитър Любенов минути преди смъртоносния сблъсък

Демерджиев хвърли бомба за полицаите и убиеца с поршето | StandartNews.com

Полицаите, за които бе обявено, че са замесени в катастрофата със загинал французин на Околовръстния път в София, са се движили по маршрута на поршето на Димитър Любенов и дори са били свидетели на трагичния инцидент. Това обяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той съобщи още, че прокуратурата е забранила двамата служители на МВР да бъдат задържани.

По-рано днес в съда адвокатката на 39-годишния мъж, който блъсна колата на френското семейство, обяви пред журналисти, че полицаи са спрели Димитър Любенов минути преди смъртоносния сблъсък и са свалили шофьора му от "Drink and Drive", затова самият той е седнал зад волана.

"Оказа се, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Този полицейски автомобил най-вероятно дори е спирал по маршрута и вероятно полицаите са станали свидетели на самата катастрофа, но вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго", подчерта Демерджиев, но не уточни предприетите действия от униформените заради образуваното досъдебно производство.

Служебният вътрешен министър отбеляза и че цялата информация за неправомерните действия на двамата полицаи е била предадена на прокуратурата, откъдето категорично са забранили да се изнасят данни, а също са и забранили служителите да бъдат задържани за 24 часа.

"Важно е да се знае следното - когато тази информация ми стана известна, тя незабавно беше докладвана от дирекцията на прокуратурата, беше осигурен наблюдаващият прокурор и служителите от дирекцията го запознаха подробно със записите, които установяват тези действия. Те предложиха двамата служители да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат телефоните им и данните от тях и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването", обясни Демерджиев и продължи:

"Естествено, ние се съобразихме с това, само че тези действия в последствие бяха поднесени като опит да се установи, че полицията, видите ли, прикривала полицаите, участвали в тези действия. Нищо подобно - отново повтарям - Дирекция "Вътрешна сигурност" установи всички тези факти и обстоятелства и на тази база беше образувано второ досъдебно производство, което да касае вече техните действия". 

По думите на Демерджиев още на 30 септември въпросните служители са били отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства. Отнети са личните им карти, личният знак и служебното оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай