ДАНС разкри печатница за фалшиви пари в столицата

ДАНС разкри печатница за фалшиви пари в столицата | StandartNews.com

София. Печатница за фалшиви пари без разкрита при спецоперация на ДАНС в столицата. "На територията на гр. София служители на ДАНС, под ръководството на Софийска градска прокуратура, проведоха специализирана операция за неутрализиране на престъпна дейност по изготвяне и разпространение на неистински парични знаци", съобщиха от ДАНС.

Три лица са задържани по време на операцията. Фалшиви 20 000 евро с номинал 100 евро са открити при един от арестуваните.

Служителите на ДАНС са проверили три адреса и 1 автомобил. На едно от местата е открита печатницата, където са се изработвали фалшивите банкноти. От там са били иззети 2 компютърни конфигурации в работен режим, при оглед на които е открит предпечат за изготвяне на неистински парични знаци за 10 лв., 20 лв., 50 лв., 100 лв., 50 евро и 100 евро, съобщават още от ДАНС. Открити са още предпечат за изготвяне на неистински официални документи - дипломи, сертификати и други; фалшиво свидетелство за управление на МПС; машина за топъл печат за поставяне на холограмни лепенки, заредени с фолио и изображение на холограма за 100 евро; 2 принтера с тонер касети; печатарски нож; 10 матрици за топъл печат за поставяне на холограмен стикер за банкноти от 10 лв., 20 лв., 50 лв., 100 лв., 50 евро и 100 евро; листове формат А4 с изображение на банкноти - лице и гръб; хартиени обрезки с части от напечатаните банкноти; снимки паспортен формат и лични данни за различни лица.

Иззети са и неистински банкноти - 5 бр. х 10 лв., 4 бр. х 20 лв.; 7 бр. х 50 лв., 1 бр. х 100 лв., 3 бр. х 50 евро и 11 бр. х 100 евро.

Досъдебно производство е образувано по случая, работата по който продължава. Две от лицата са задържани за срок от 72 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай