Човек на Таки стои зад убийството на Шефа

Подозират, че конкуренти на Георги Илиев насъскват Райко Кръвта за вендетата

Човек на Таки стои зад убийството на Шефа | StandartNews.com

В нова поредица "Стандарт" ще разкрие историята на жестоки убийства в подземния свят, големи афери, в които се преплитат пари, желание за власт и много кръв. Кое движи хората, за да станат част от престъпния космос, как малки детайли, понякога единствено докоснати от Божията ръка, преобръщат човешки съдби, какво кара личности с положение да се превърнат в роби на пратка кокаин, контейнер цигари или хашиш ще разберете от "Стандарт"!

Днес ще научите как бе разстрелян шефът на силовата групировка ВИС Георги Илиев през 2005 г. Ще узнаете дали босът умира заради вендета на перничанина Райко Кръвта или изстрелът от храстите пред хотел "Хризантема" в Слънчев бряг идва като плод на гениално измислена шахматна комбинация?

Единствен куршум слага край на бляскавия живот на Георги Илиев - това се случва на 25 август 2005 г. Босът на ВИС говори по телефона от терасата на собственото си заведение "Мултиплейс" в Слънчев бряг някъде около 23 часа, където разпуска след победата на футболния му отбор "Локомотив"-Пловдив в евротурнирите срещу ОФК-Београд. Става за секунда от масата, за да отиде на по-тихо и да говори, когато оловото го застига. Полицаи претърсват района, но така и не могат да намерят оръжието. Това се случва едва на другия ден - в двуметровите храсти, които играят ролята на естествена преграда между основното шосе в комплекса и локалното платно, намират пушка "Анщуц" с инфрачервена оптика. Първоначалните огледи сочат, че убийството е дело на професионалист, най-вероятно руснак. Когато две седмици по-късно е намерен труп, вързан с вериги в морето край Варна с руска самоличност, ченгетата са почти сигурни, че това е физическият убиец на Георги Илиев. 40 дни след смъртта на Илиев обаче, на 12 октомври, показно в Перник пред централния хотел на града - "Струма", е разстрелян и друг култов играч в бизнеса с дрога от Перник - Райко Кръвта.

Още тогава пернишките антимафиоти пишат докладни с анализи и оперативни информации, че вероятно смъртта на Кръвта е свързана с убийството на Георги Илиев. Материалите са изпратени в бургаската окръжна прокуратура и отлежават 8 години. До есента на миналата година, когато хора от групата на Райко Кръвта и бащата на Васил Станков решават да се разприказват. Те знаят детайли и подробности, които навързват убийството на Георги Илиев и това на неговия кумец - благоевградския бос и крупен лихвар Васил Горчев-Кьоравия на 21 януари 2005 г. И двамата са убити по идентичен начин - с по един куршум. Смъртта е мигновена и в двата случая. При разстрела на Кьоравия ченгетата дори не могат да открият парчето олово и първоначално мислят, че става дума за леден куршум, който след като пронизва тялото, се разпръсква на микроскопични парчета лед, който за минути се превръща във вода.

Според последната версия на полицията всичко започва с оплакване на благоевградския лихвар Иван Стойчев-Дилъра до Райко Кръвта. Дилъра, който е човек на Христофорос Аманатидис-Таки, изревава, че Кьоравия го натиска да прави отчисления от трафика и разпространението на дрога в региона, като му иска 400 000 лв. на месец. Според други информации Дилъра дължал на Кьоравия 1 млн. лева, дадени му назаем за строителството на хотел в Банско. Така че двамата така или иначе са имали неуредени финансови отношения. Въпросът е в кой момент какъв дълг си е поискал Кьоравия и какво е казал Дилъра на Райко Кръвта по телефона в началото на януари 2005 г.

Кръвта действа светкавично - само 3 седмици след този разговор Кьоравия е пратен в небитието. Райко не може да се стърпи и се хвали навред пред подчинените си, че е организирал сам разстрела пред хотел "Ален мак". През март му звъни кумът на Кьоравия - Георги Илиев. Вика го на разговор, който продължава повече от час. Георги Илиев не спира да заплашва и унижава физическия слабия Райко Кръвта. Накрая му казва недвусмислено, че е дошъл и неговият ред да премине в отвъдното.

Според хората на Райко, които разкриват детайлите през 2013 г., Кръвта разбира, че вариантите не са много - или той, или Георги Илиев. Затова организира група от най-верните си хора и в продължение на месеци следят Георги Илиев, като търсят сгоден случай, за да го ликвидират. Наемат квартири в Поморие и Несебър, често се появяват в казиното на хотел "Хризантема", следят дори яхтата на Георги Илиев - "Маями". Избират доста нетрадиционен начин да го ликвидират - на терасата на собственото му заведение. На 200 метра няма дърво или подходящо укритие, затова охраната смята, че това не е от най-възможните места за атентат.

Най-важният детайл от разказите на новопоявилите се свидетели от обкръжението на Кръвта обаче са дните преди разстрела на Георги Илиев. Според тях тогава Кръвта се е срещнал с Христофорос Аманатидис-Таки. По-късно се оказва, че точно Таки е човекът, който успява да превземе най-голяма част от активите на силовата групировка.

Затова сега ченгетата търсят улики дали е възможно смъртта на Георги Илиев да е плод на гениално шахматно решение на конкурента на Шефа - Таки. Който просто е натиснал копчето на цяла кавалкада от последващи действия. Първо е изпратил близкия му Иван Стойчев-Дилъра, който насъсква Кръвта срещу Кьоравия. Не е било трудно да се прогнозира, че Георги Илиев ще се застъпи за Кьоравия и след смъртта му ще търси кървава отплата.

"Блестящите оперативни комбинации не са сред силните страни на мутрите. Но едва ли заради дълг от 400 000 лева Кръвта ще скача на Кьоравия. Затова е много възможно всички тези играчи да са били умело направлявани от човека, който би имал изгодата от смъртта на Георги Илиев", казват полицаи.

Таки е обект на няколко спецоперации на МВР още от 2005 г. насам. През 2009 г. той изчезва и се озовава в Дубай, където е засечен от Интерпол. След като Таки напуска България, Иван Стойчев-Дилъра търпи огромни загуби. Дебнат го за милиони - банки кредиторки и комисията за отнемане на имуществото. Но е факт, че групировката ВИС е обезглавена, след като се пропуква, и е "предадена" отвътре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай