Брендо: Да ви .. майката

Брендо: Да ви .. майката | StandartNews.com

"Да ви е.а майката". Този непристоен поздрав отправи към журналистите Евелин Банев - Брендо, който се появи за пръв път под прожекторите след близо година отсъствие. Кокаиновият бос дойде в Съдебната палата, където в Софийския апелативен съд (САС) тръгва наново делото срещу него и още трима негови близки, обвинени в организирана престъпна група за пране на над 20 млн. лв. от наркотрафик, съобщава big5.

Брендо обаче не бе впечатлен от срещата си с журналистите и след края на съдебното заседание сам и без никаква охрана се опита да избегне сблъсък с репортерите и се скри в тоалетната на първия етаж на Съдебната палата. Овреме обаче се усети, че това е път без изход и кривна рязко встрани, следван от тумба репортери. Тук вече нервите му изтъняха до критична степен и Брендо изсъска – „Да ви е.а майката", след което намери ново трасе, по което в крайна сметка избяга от неудобната среща.

 

Припомняме, че в края на януари Банев е напуснал страната. Тогава той беше с мярка подписка, за която нито от МВР, нито от прокуратурата дадоха категоричен отговор дали е била нарушена. Това е първото публично появяване на Банев, който от началото на годината издаде книга със заглавието „Съзирам душата на България" и даде заявка, че пише втора.

Наскоро бяха прието промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които явяването в съдебната зала е задължително.

В края на май Върховният касационен съд (ВКС) върна случая заради допуснати съществени процесуални нарушения. На първа инстанция Банев получи седем години и половина затвор, а Моника Добринова – бившата му съпруга, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният брат на Банев Симо Карайчев получиха тригодишни условни присъди. Впоследствие Апелативният съд оправда всички в състав председател Иво Вапцаров и членове Стефан Илиев и Калинка Георгиева. Последната имаше особено мнение.

Миналата седмица стана известно, че процесът в Италия срещу Брендо и още няколко души също е бил върнат за ново разглеждане, като съдът е постановил, че срещу Банев липсват конкретни доказателства. Преди това той беше осъден от апелативния съд в Италия на 20 години затвор.

Делото днес беше отложено, за да бъде открит и разпитан Ивайло Хаселбарт, осъждан в Испания за трафик на наркотици. Хаселбарт вече веднъж е бил разпитван чрез видеовръзка от Софийския апелативен съд, когато е заявил, че не познава и не е срещал Брендо.

В съда се яви като свидетел бившата съпруга на Хаселбарт Виолета Цекова, от която той има син и която също вече е била разпитвана, напомня „Дневник". В настоящото заседание тя заяви, че не познава подсъдимите. На въпроси за дружество на нейно име в Испания, Цекова отговори, че не знае каква е била дейността на фирмата и че просто е подписвала дадени от Хаселбарт документи. В хода на разпита се установи, че Цекова поддържа редки контакти с бившия си съпруг по телефона във връзка с детето им, но не знае къде се намира.

Цекова е осъждана за пране на пари в Испания, като се смята, че тя е замесена в дейността на бившия си мъж. На въпрос с какво се занимава в момента, тя заяви че има бар-ресторант в Барселона.

Следващото заседание по делото е насрочено за 18 ноември.

Процесът срещу Брендо започна през 2007 г., когато заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г.), Десислава Дишлиева (вдовица на Дишлиев), Моника Добринова и Симо Крайчев бяха привлечени като обвиняеми за това, че са участвали в организирана престъпна група за пране на пари.

Според Върховната касационна прокуратура (ВКП) в периода 2003-2005 г. е била създадена криминална организация, която се е занимавала с наркотрафик от Южна Америка към Европа (към Испания и Италия), а парите са били инвестирани в туристически обекти по българското Черноморие.

Брендо е задържан в ареста през 2007 г., малко преди да бъде застреляна майката на Дишлиев Йорданка Запрянова, свидетел, два дни преди да даде показаниято си пред съда, изтекли междувременно в медиите, което породи публичното възмущение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Банев остана задържан под стража до юли, когато бива освободен под домашен арест. През ноември същата година Банев е окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи активно и не са събрани нови доказателства.

Делото срещу Банев и останалите е внесено в съда в края на 2009 г., но е върнато със същите мотиви.

Така процесът срещу групата започва през пролетта на 2010 г. В средата на февруари Софийският градски съд (СГС) осъжди Брендо на 7 години и половина затвор и глоба от 30 хиляди лева. Добринова, Дишлиева и Крайчев получават по 3 години затвор условно с по пет години изпитателен срок.

Според обвинението между 17 октомври 2002 г и май 2005 г. Брендо и останалите, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към „Прайвът файнанс юниън" АД на Косьо Дишлиев, като „знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов, и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 г. - 2005 г.

На втора инстанция Брендо бе оправдан от САС, който прие, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвиненията. Съдия Калинка Георгиева подписа присъдата с особено мнение. САС променr и мярката за неотклонение на Брендо в подписка.

Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна на делото на САС заради допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като САС е отменил изцяло присъдата на СГС, а в същото време е записал, че присъдата се „потвърждава в останалата ѝ част". Евелин Банев беше търсен и от румънските власти, но през октомври 2014 година САС отмени издадената от СГС заповед за екстрадиция в Румъния.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай