Бомба за адвокатка паникьоса Пловдив

Съпругът й бе зам. правосъден министър, сплашват ги за трети път

Бомба за адвокатка паникьоса Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Пловдивската топадвокатка Евелина Божикова се размина на косъм с бомбен атентат. Неизвестни засега бандити заложиха адската машина под колата й миналата нощ. По чудо случайни минувачи видели съмнителния пакет под автомобила "Тойота Ярис", който бил паркиран на ул. "Хр. Г. Данов" пред дома на Божикова.

Рано сутринта около 7 ч съседите позвънили на адвокатката, за да я уведомят, че около колата й са се събрали хора. Съпругът на Евелина - Севдалин Божиков, съдия от Апелативен съд-Пловдив и бивш заместник-министър на правосъдието, веднага слязъл, за да разбере какво се случва. Тогава и видял бомбата - бял пакет, от който стърчели жици. Междувременно вече бил подаден и сигнал на тел. 112 за взривното устройство от първите, които забелязали бомбата. Минути след това районът бил отцепен от полиция.

Около 9 часа сутринта все още жълта полицейска лента опасваше мястото, където бе паркиран автомобилът, а продавачките от близките магазини бяха предупредени да изчакат служителите на реда да си свършат работата и тогава да отворят щандовете. Така бе до пристигането на отряд на ДОТИ от столицата около 10 ч, които се заеха с взривното устройство. След малко бомбата бе детонирана, като се чу лек взрив и се вдигна дим. Тепърва ще се уточнява колко е бил тротиловият й еквивалент, какви поражения е можела да нанесе бомбата и дали е щяло да има човешки жертви, ако беше избухнала. Според запознати, със сигурност е щяло да има поне няколко души ранени, тъй като мястото е на пъпа на Пловдив и наоколо, въпреки ранния час, има много хора. На 10 м се намира детска градина "Майчина грижа".

Полицията веднага обаче е предупредила директорката децата да останат по стаите и да не бъдат допускани да играят в двора. Така въпреки хубавото време хлапетата останаха по групите до обяд. На отсрещния тротоар е разположена централата на EVN, където по това време идват на работа служителите от администрацията. На метри е и Градската градина, също пълна с хора, излезли да разходят рано сутринта кучетата си. Това е и една от причините минувачите да забележат бомбата още преди фамилия Божикови. За "Стандарт" съдия Севдалин Божиков потвърди, че за щастие адската машина е забелязана навреме, а инцидентът - предотвратен. "Лично към мен никой не е отправял заплахи", коментира още магистратът, който около 9 ч сутринта вече бе на работното си място в съда. Божиков не се ангажира с версия за случилото си. Съпругата му Евелина също отрича да е заплашвана. Предполага обаче, че става дума за сплашване, тъй като винаги е била адвокат на големи и силни финансово фирми и повечето й дела са свързани с големи парични искове. Евелина Божикова е работила по много знакови дела под тепетата.

Тя защитаваше интересите на Община Пловдив по делото за фирма "Ритон", осъди местната такса смет преди години, а напоследък води делата на ВМЗ-Сопот, като защитава оръжейницата от обявяване в несъстоятелност заради огромните дългове. Адвокат е на Общинския съвет в Пловдив и на много частни фирми, като казусите там са все за милиони левове.

Бомбата от вчера не е първата, с която тероризират Божикови. Преди време съпругът на Евелина е бил заплашван, че ще му сложат бомба по телефона. По думите му, това било свързано с едно от делата, които водел, но магистратът отказа да коментира за кое точно става дума. Преди 3 г. семейството пък отново попаднало на взривно устройство. Тогава то било в кутия от обувки, увита по същия начин с канап, а отвътре стърчали метални жици. Въпреки заплахите, на които са подложени, семейство Божикови са категорични, че няма да се поддадат на терора и ще продължат спокойно работата си.

Бизнесмен видял стърчащите жици

Фидан Моллов е човекът, който пръв е видял бомбата под колата на Евелина Божикова. Вчера сутринта човекът, който е бизнесмен и има офис наблизо, си купувал кафе, когато забелязал съмнителния пакет. По думите му веднага разбрал, че е бомба, защото видял стърчащите през хартията и канапа жици. Той се обадил първи на тел. 112, след него още няколко души позвънили със същия сигнал на спешния телефон, тъй като доста хора се събрали на мястото почти веднага. Вчера по обяд, след като бомбата бе детонирана, полицията претърси района за други съмнителни пакети. Пожарната почисти мястото и чак тогава бяха махнати предупредителните полицейски ленти и пуснаха движението.

Подпалиха колата на известен юрист

Преди около седмица друг известен пловдивски адвокат Иван Иванов бе сплашен, след като неизвестни запалиха колата му. Чисто нов лизингов "Нисан", който бе паркиран пред дома на юриста на ул. "Раковски" в Пловдив, изгоря напълно, а адвокат Иванов, който е известен като защитник по граждански дела, заяви, че не е бил заплашван и не дължи пари никому. Пироманите все още не са заловени, а полицията продължава да работи по случая със запаления "Нисан".
Наскоро друг местен юрист - частният съдебен изпълнител Петко Илиев, бе обект на бомбен атентат, когато взривно устройство бе подхвърлено в почивен ден в кантората му. За щастие и тогава всичко се размина без жертви и сериозни материални щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай