БНБ: Парите от незаконната печатница са фалшиви

Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", е мнението на експертите

БНБ: Парите от незаконната печатница са фалшиви | StandartNews.com

Парите от разбитата незаконната печатница са неистински, а не реквизит, както твърдяха хората, които са ги правили. това става ясно от становище на БНБ, поискано от обвинението.

Софийска градска прокуратура назначи техническа експертиза на Българска народна банка (БНБ) относно истинността на банкнотите, открити и иззети по досъдебно производство за държане на неистински парични знаци, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне. По досъдебното производство са привлечени като обвиняеми две лица - И.Н. и Д.А. 

От заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински, съобщи БНТ.

Преди около седмица стана ясно, че двама обвиняеми са печатали фалшиви банкноти в печатница на столичен университет. 

Централната банка у нас също провери иззетите парични знаци. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем.

"Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари"", сочи официален отговор на БНБ. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на така наречените "реквизитни пари".

Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери, ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства. В хода на изследване на банкнотите БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай