Българи източили 780 млн. от банкомати в Бали

Полицията е арестувала петима след зрелищна гонка, единият е ММА боец от Пещера

Българи източили 780 млн. от банкомати в Бали | StandartNews.com

Полицията на остров Бали е арестувала петима българи за източване на банкомати и събиране на лични данни, съобщи индонезийската агенция Detik. Един българин все още е издирван от полицията.

Все още не е оповестена точната сума, която е била източена, но по първоначални данни става въпрос за над 780 млн. евро.

По първоначална информация един от задържаните е зрелищен ММА боец от Пещера. 

Полицията е събирала доказателства под формата на свидетелски показания и видео кадри от района на банкоматите в продължение на няколко дни. На 3 февруари полицейският екип направил опит да задържи заподозрените, но те не се предали и се опитали да избягат. Единият от българите дори се блъснал  и разбил автомобила си на пътя, но въпреки това успял да се измъкне. Останалите петима обаче са задържани, а в техните домове са открити още веществени доказателства.

Източването на личните данни е ставало чрез скиминг устройство и рутер. По данни на директора на полицията в Бали - комисар Анди Феран, извършителите търсели богати туристи. В домовете им са открити рутери, лаптопи, мобилни телефони, както и няколко скиминг устройства, пише offnews.

Придвижвайки се с взети под наем автомобили и с перуки на глава, извършителите инсталирали на избрани банкомати скимер устройство с камера, свързана с маршрутизатора и модема, които след това за записвали всички клиентски данни, включително и ПИН кода на картата. След това данните била прехвърляни на фалшив банкомат, в който пристигали парите на измамените клиенти.

Устройствата са били закупени онлайн, а фалшивите банкомати са били разположени в различни части на острова, на места като големи бензиностанции, магазини, оживени плажове и т.н.

Това не е първият случай за арести на българи, източвали банкомати на Бали. За съжаление, сънародниците ни са печално известни с тази дейност там. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай