Баневи осъдиха България, колко пари ще вземат

Нарушили правата им при ареста в Ница

Баневи осъдиха България, колко пари ще вземат | StandartNews.com

Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

На двамата е присъдено обезщетение от близо 20 000 евро, съобщи lex.bg . Според магистратите при задържането на Баневи е нарушена конвенцията за правата на човека.

Те бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. в Ница, преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец. Междувременно обаче прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест, с която двамата бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че европейската заповед за арест е издадена на 23 октомври 2018 г. - три дни преди да се върнат в страната, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври.

След това Банев разговарял с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура. Вместо това обаче в жалбата се посочва, че двамата са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай