Банда точи сметки с фалшиви карти

10-членната група теглила чужди пари в страната и чужбина

Банда точи сметки с фалшиви карти | StandartNews.com

София. Спецченгета разбиха престъпна банда, занимавала се с кражби на данни на чужди банкови сметки. Десетчленната група изработвала фалшиви електронни платежни инструменти и незаконно източвала чужди пари.

Специализираната операция на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е проведена на територията на София съвместно със служители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) под надзора на Специализираната прокуратура. Целта е била пресичането на дейността на организирана престъпна група.

В хода на операцията са задържани 10 души, всички от София. Извършени са претърсвания в обитаваните от тях жилища и автомобили. Оттам са иззети множество пластики с магнитна лента за запис на данни, самоделни технически устройства тип "уста" с картов четец на данни и технически елементи и части за изготвянето на такива устройства. Униформените се натъкнали още на накрайници и микроелементи, компютърни конфигурации и лаптопи, флаш-памети, посттерминално устройство, фотоапарат и други вещи, свързани с технологията на извършване на престъпната дейност. На иззетите веществени доказателства са назначени технически експертизи.

В хода на разследването било установено, че всеки от участниците в групата осъществявал конкретни задачи в различните етапи на престъпната дейност. Някои били ангажирани пряко с набавянето на технически средства тип "скимиращи устройства" и изработването им. Впоследствие други от бандата осъществявали скимирането на данни от чужди банкови карти. Такива операции са засечени основно в чужбина и на територията на София.

Впоследствие данните били записвани на фалшиви банкови карти – "бели пластики", с които се извършвали незаконни тегления на пари на територията на страната. В някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления. 

За срок от 24 часа са задържани шестима криминално проявени на възраст от 33 до 41 години. Те са мъже с прякори Папи, Гаван и Левента. В групата работели и други четирима, които до момента не са били с чисто криминално минало.

По случая е образувано досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай