Банда хулигани с брадви пребиха двама ученици

Банда хулигани с брадви пребиха двама ученици | StandartNews.com

Ултраси от "Синя хунта" вилнеят в центъра на София

Полицията задържа петима за нападенията, издирват още един съучастник

Ултраси от фракцията "Синя хунта" са нападнали и пребили зверски двете 17-годишни момчета, които бяха приети в "Пирогов" в понеделник вечерта. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от МВР. Пострадалите тийнейджъри Атанас Велинов и Християн Тодоров са били оперирани по спешност.

"Eдно от момчетата е ударено в гърба с брадва или лопата, а другото е с порезни рани по ръцете и тялото. Отдавна не сме виждали такова насилие", коментира пред БНТ шефът на клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" д-р Атанас Кацаров.

Първото нападение е извършено в 18,45 ч. до бизнесцентъра "Галакси" близо до Първо РПУ в столицата.

"Синът ми е стоял с двама негови приятели и играл някаква игра с покемони. Изведнъж около 20 човека с качулки, лопати, бухалки и тръби са започнали да ги бият", разказа пред Нова тв Ивелина Вескова, майка на пребития Атанас Велинов.
Нападателите извикали "Ти от ЦСКА ли си?", Атанас извикал "Не!", а те започнали да го налагат. Били са го с 2 брадви по гърба. "В гръб са го ударили.

Разцепена му е цялата глава. Всичките сухожилия на ръката са сериозно увредени

казва Вескова.

Според нея нападателите са от футболната агитка на "сините". "Те са си мислили, че синът ми е от ЦСКА, и затова са ги нападнали, а той е от "Левски" и е тренирал 10 години на "Герена", казва жената.

Целият побой е заснет от охранителните камери на бизнесцентъра, което ще помогне да се идентифицира конкретната вина на всеки от нападателите, твърдят от прокуратурата. Според Вескова обаче нападателите им били с качулки.

Час и половина по-късно, около 20,20 ч. предполага се същите младежи нападнали по идентичен начин 17-годишния Християн Тодоров, който се разхождал близо до пресечката на бул. "Стамболийски" и ул. "Одрин" заедно с 16-годишен свой приятел. До трамвайната спирка на булеварда нападателите извикали "Само "ЦСКА", а тийнейджърите отвърнали: "Да, само "ЦСКА". Последвал обаче здрав побой. По-малкото момче успяло да избяга, но хулиганите хванали Християн. Първо го удряли с юмруци, след това го повалили на земята и започнали да го ритат. На два пъти го наръгали и с нож в областта на гърдите, едната му ръка е счупена, заяви вчера директорът на СДВР Младен Маринов.

Униформените задържаха вчера петима тийнейджъри, за които се предполага, че са извършителите на двете нападения. Издирва се още един техен съучастник, чиято самоличност е установена. "Най-малкият от тях е на 16 години, най-големият - на 19", уточни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Четирима от задържаните имат богати криминални досиета

- кражби, грабежи, притежание на наркотици, нанасяне на телесни повреди, унищожаване на имущество, уточни Маринов. Има данни, че сред участниците е и момче на 14 години.

При претърсването у хулиганите са открити 2 брадви с къси дръжки със засъхнала кръв по тях. "Тепърва експертиза ще установи чия е тази кръв", заяви Маринов. Най-вероятно ще се окаже, че е от първия пребит Атанас Велинов, смятат криминалистите. В едно от момчетата е намерен телефон, който е бил ограбен от човек в района на Трето РПУ в столицата часове преди първия побой.

От "Пирогов" уточниха, че Атанас Велинов е с две порезни рани в областта на гърба, охлузни рани в областта на едната ръка и едното коляно. Екип на Детска хирургия е обработил раните в операционната тази нощ и момчето е оставено в лечебното заведение. Християн Тодоров е с фрактура на главата, рана на главата, а на едната ръка има увреда на сухожилията и фрактура. Той е опериран по спешност. И двамата са без опасност за живота.

"Петимата ще бъдат обвинени за опит за убийство по хулигански подбуди, за което е предвидено най-тежко наказание доживотен затвор без право на замяна. Засега имаме средна телесна повреда. Прокурорът е сигурен, че независимо от възрастта им, обвинените ще лежат зад решетките", уточни Румяна Арнаудова.

Според Младен Маринов все още се събират доказателства, че нападателите са едни и същи в двата побоя, но почти е сигурно, че става дума за петимата задържани. Биячите живеят в района на "Люлин" и "Света Троица", с четиримата криминално проявени досега са работели служители от Детска педагогическа стая, уточни Маринов.

Фракцията е създадена преди 6 години

Фракцията "Синя фунта" е една от най-агресивните сред агитките на "Левски". Според единственото интервю на неин привърженик през чешки фенски сайт hooligans.cz, тя е основана през 2010 г. "Тя е една от най-младите групи, а възрастта на феновете е от 18 до 25 години", казва един от тарторите й, който предпочита да остане анонимен. "Момчетата са с ултравъзгледи и са едни от активните в правенето на хореографии".

Ва въпроса дали са за използването на оръжие тарторът отговаря "Обстрелвали са ни с пушки, но ние сме твърдо "против".
През март миналата година наказателен отряд на Бандата на чуковете публично унизи доскорошната председателка на фонд "100 години "Левски" Ина Йорданова, която е гадже на тартора на "Синя хунта" Христо Василев-Плебея. Тогава Плебея, който се опитал да защити приятелката, си бил жестоко пребит от активисти на "София Запад", според публикации в медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай