Автомат издаде килъра на Шмид (ОБЗОР)

Автомат издаде килъра на Шмид (ОБЗОР) | StandartNews.com

Автоапашът Вандала приел мократа поръчка чрез посредници

Поръчковото убийство на бизнесмена от Своге Красимир Гочев бе разплетено от МВР. Той бе разстрелян с автомат "Калашников" на 20 май т.г. пред дома му. Като извършител на престъплението е задържан 38-годишният Михаил Димитров Туцов. Килърът, известен с прякора Вандала, е от столичния квартал "Надежда" и е добре познат на криминалистите, има и присъда за изнудване. Туцов е арестуван още на 26 септември, но едва сега МВР излезе с информация по случая.

Михаил Туцов е с повдигнато обвинение за убийството на Красимир Гочев - Шмид. Това съобщи административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова. Разследващите са стигнали до прекия извършител на убийството, след като са установили оръжието, с което е стреляно - автомат "Калашников". Самият автомат не е намерен, но от МВР разполагат с балистична експертиза. Оказа се, че оръжието присъства в регистрите на полицията, въпреки че е незаконно придобито от Вандала. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че са стигнали до извършителя по оперативните данни, с които са разполагали, но отказа да уточни как оръжие, регистрирано в полицията се е озовало в ръцете на убиеца.

Стана ясно единствено, че калашникът е минал през ръцете на няколко криминално проявени лица, преди да попадне у Вандала. Изяснено е, че 38-годишният Туцов

е следил Шмид една седмица, преди да го ликвидира

Придвижвал се е с автомобил, който бил с подменени регистрационни табели. По неофициална информация хора от обкръжението на костинбродския бос Йосиф Йосифов - Йоско са посочили на Вандала къщата на Шмид в Своге. Самият обвиняем обаче си е изградил алиби, че не е бил на мястото на убийството. Независимо от това на 26 септември Софийският окръжен съд е приел доказателствата на прокуратурата и го е оставил за постоянно зад решетките. Мярката е потвърдена и от Софийския апелативен съд в началото на октомври. Криминалистите са установили и как е избягал килърът след екзекуцията. Главният секретар на МВР обясни, че се проверява дали убиецът е бил подпомогнат от престъпна група, но все още няма доказани връзки между Вандала и врачанската ударна бригада, преквалифицирала се от кражби на коли в група за поръчкови убийства.

Начело на бандата са известните подземни герои Ангел Попов - Главестия и Веселин Попов - Лунгара

"Това, което знаем, е, че една криминална структура е поръчала убийството, а друга криминална структура е била в ролята на гарант. Става въпрос за търговски взаимоотношения между криминално проявени лица. Мотивите за убийството са свързани с междуличностни конфликти помежду им", коментира Лазаров. По думите му от известно време са разбити няколко от големите банди за мокри поръчки. От скоро в занаята с убийствата са се преквалифицирали автокрадци. "След разбиването на тези криминални структури, цените за такава поръчка стават все по-високи", коментира Лазаров. Той обясни, че на този етап се работи по четири подобни престъпни групи, две са изправени пред съда и две все още се разследват. Вандала е известен столичен автокрадец с дълго досие в полицията. Името му нашумя през 2006 г., когато бе задържан заедно с още 7 джамбази при акция, насочена срещу автокражбите в София. Ортак на Вандала по онова време е легендарният крадец на коли Чавдар Омайски - Капитана. От известно време обаче Туцов го закъсал с кражбите и започнал да приема поръчки за убийства. "Със задържането му предотвратихме още няколко планирани убийства", похвали се Лазаров. Вандала се снабдил с "Калашников", заглушител и патрони. Оръжието държал при свои приятели, тъй като в дома му често имало посещения от ченгета и обиски. Твърди се, че когато отишъл да прибере автомата бил в компанията на Анатоли Ангелов, който в момента излежава присъда в Бургаския затвор. Това, което не знае Вандала, е, че въпросното оръжие вече е било прострелвано в МВР и от полицията разполагат с всички балистични експертизи.

Именно те по-късно са послужили за доказателство

Вандала да бъде разкрит като извършителя на убийството и привлечен като обвиняем от прокуратурата. Навиците на мишената Шмид били проучвани първоначално от Михаил Парасков, известен като Мишо Джагата. Той е от хората на Йордан Тонов - Данчо Пръча. Според данните на МВР, Джагата се занимава с изработка на заглушители за оръжията. Къде е домът на Шмид пък показал човек, който е от близкото обкръжение на Йосиф Йосифов - Йоско. Оперативните данни на МВР сочат също, че посредник между хората на Йоско и врачанските крими герои е 35-годишният Траян Бешков. Така добре организиран през нощта на 20 май Вандала причаква Шмид да се прибере и докато паркира мерцедеса си, прави тялото му на решето, след което изчезва яко дим. Малко след убийството клетка на мобилен оператор регистрира телефона на посредника Траян между костинбродските села Безден и Богьовци. Криминалистите проверяват версията, че той е отишъл да прибере от дома на Йоско остатъка от парите, дадени за поръчката. Няколко дни по-късно Бешков заминава за Италия и последните данни за него са, че все още е на Ботуша. Телефонът на друг известен персонаж Николай Николов - Зъбчо, пък е локализиран в близост до заведението на бизнесмен, за когото полицията разполага с оперативна информация, че е реалният поръчител на убийството. Неофициално ченгета коментират, че става въпрос за Любомир Илиев - Къдравия. Той е роднина на новоизбрания депутат и председател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. Любомир Илиев категорично отрича да е замесен и заплаши да съди всеки, който го свързва с мократа поръчка. Всъщност името на Илиев изскочи от интервю на самия Шмид, дадено няколко месеца преди убийството му. Основните персонажи в историята пък вече имат обвинения за участие в отделни банди за убийства - Йоско с "Килърите 5", а Главестия, Лунгара, Зъбчо, Вандала и Анатоли в "Килърите 6". От прокуратурата и МВР обаче на този етап отказват официално да потвърдят каква е връзката помежду им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай