Атентаторът от Истанбул влязъл като бежанец (ОБЗОР)

Атентаторът от Истанбул влязъл като бежанец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Над 60 ареста след кървавата баня пред Синята джамия

Атентаторът, който във вторник се взриви в центъра на Истанбул, убивайки 11 души и ранявайки 15, е влязъл в Турция като бежанец от Сирия само преди седмица. Той не е присъствал в списъците с наблюдавани лица и по думите на свидетели на атентата е изглеждал като редови турчин и с нищо не предизвиквал подозрение. Вчера турските власти задържаха над 60 души за връзки с тероризма, включително съучастник на камикадзето от Истанбул.

Разследващите са установили самоличността на камикадзето чрез съпоставяне на отпечатък от намерен негов пръст на мястото на инцидента. Те установили, че има пълно съвпадение с 28-годишния Набил Фадли, роден в Саудитска Арабия, който е пристигнал в Турция на 5 януари през границата със Сирия заедно с още 4 бежанци. Той се е явил в бюрото по миграцията в квартал "Зейтинбурну" в Истанбул, където при регистрацията са му взети пръстови отпечатъци. Фадли не представил никакви документи, но поискал да остане в страната като бежанец и посочил адрес, на който смята да се установи. Няколко дни по-късно напуснал квартирата и изчезнал. Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че саудитецът не е бил в списъка на издирвани по подозрения за връзки с джихадистите и не е бил обект на следене.

Междувременно екскурзоводката Сибел Шатъроглу, която последна е видяла в лице атентатора, е заявила в показанията си в полицията, че той е "приличал на турчин, бил модерно облечен, с приветливо лице и брадичка".

Турската полиция започна масирана антитерористична акция след трагедията в центъра на Истанбул и само за часове бяха извършени десетки арести. Над 60 души са задържани в цялата страна, голяма част от тях чужденци. Най-малко 59 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава" са задържани в Анкара, Шанлъурфа, Мерсин, Килис и Адана, съобщи телевизия Хабер Тюрк. От тях 15 са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани. По данни на полицията, някои от тях са планирали терористични нападения в държавни учреждения. Трима руснаци са били арестувани в Анталия, отново за връзки с терористичната групировка. Смята се, че те са оказвали логистична подкрепа на групировката. Вчера полицията е задържала и най-малко един човек, пряко свързан с атентата в Истанбул, вероятно съучастник на самоубиеца, съобщиха още турските медии.

Междувременно германското сп. "Шпигел" съобщи, че турските тайни служби са предупредили полицията два пъти за готвени атентати. На 17 декември 2015 г. и 4 януари 2016 г. Националната разузнавателна организация е уведомила правителството в Анкара и органите за сигурност за потенциална опасност от нападения на екстремисти в столицата и Истанбул. Първото предупреждение е било насочено към силите за сигурност по турско-сирийската граница, районните управления в двата града и антитерористичните звена. Във второто предупреждение, отправено броени дни преди трагедията в Истанбул, разузнаването препоръчва да бъдат поставени под наблюдение 19 граждани от Сирия - 10 мъже и девет жени. Към момента те се издирват.

Германски министър: Не бягайте от Турция

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер заяви, че няма доказателства терористичният акт в Истанбул да е бил насочен само германския граждани. Той определи трагедията като "атака срещу човечеството". Въпреки това Мезиер, който вчера бе на посещение в Турция, заяви, че не се очаква спад в туристическите резервации и че не вижда причина германските туристи да избягват Турция като дестинация.

Вчера Томас де Мезиер бе на посещение в Истанбул, където заедно с турският премиер Ахмет Давутоглу посетиха площад "Султан Ахмет" и положиха цветя на мястото на трагедията. 10 германски граждани станаха жертви на нападението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай