Арестуваха дъщерята на шеф във "Винпром Карнобат"

Операцията е в рамките на акцията срещу Миню Стайков

Арестуваха дъщерята на шеф във "Винпром Карнобат" | StandartNews.com

Вече има задържани в рамките на голямата операция на Спецпрокуратурата, ДАНС и МВР, която се проведе на територията на цялата страна. Сред тях е и дъщерята на търговския директор на "Винпром Карнобат" Емил Пилев – Милена, съобщава "Нова телевизия".

Акцията започна още сутринта на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Тя е насочена срещу злоупотреби с европейски фондове.

В центъра на разследването се оказа арестувания алкохолен бос Миню Стайков, чиито офис в Карнобат също бе щателно претърсен. По неофициална информация е претърсено и жилището на Стайков в софийския квартал "Бояна".

Миню Стайков е в ареста от септември 2018 година, когато му беше повдигнато обвинение за производство на цигари без платен акциз. Още тогава от прокуратурата казаха, че името му е свързано и със злоупотреби с европари по земеделски програми.  А днес прокуратурата тръгна по следите на тази схема.

За съмнения за злоупотреби с пари по програма "Млад фермер" от прокуратурата съобщиха още миналия септември. Прокурор Димитър Петров обясни, че става дума за 7 милиона лева, усвоени през фирми, нарочно регистрирани на името на децата на служители на алкохолния бос. Те се регистрирали като еднолични търговци, кандидатствали по програмата. След одобрение, получавали финансиране, което впоследствие предоставяли на Стайков.

"Отворена е леко завесата в една друга тема, свързана с ДФ "Земеделие", при която той използва децата да регистрират себе си като еднолични търговци, които да участват по тази програма, по която се отпускат средства. Към момента сме установили към 7 млн. лв. усвоени по тази праграма и съответно, т.нар. "обратни писма", с които те обявяват, че придобитите от тях суми ще бъдат предадени на г-н Стайков.

Самите те в разпитите казват: По указание на нашите родители регистрираме едноличния търговец, като сумите, които получим, ще бъдат предадени на г-н Стайков", каза преди 8 месеца прокурор Димитър Петров, като уточни, че въпрос на предстоящ анализ е дали и какви обвинения ще се повдигат на Стайков. 

От "Винпром – Карнобат"  изпратиха позиция. Наричат днешната акция "имитация", която има за цел да остави Стайков в ареста за по-дълго. От името на самия Миню Стайков пък в четвъртък е депозирано искане за отвод на  прокурора, който наблюдава делото. Една от основните причини -  Ангел Кънев имал общо с друг винпром.  Така на практика имал  пряк интерес Стайков да е в ареста. Прокурорът Ангел Кънев обясни, че няма право да коментара,  докато съдът не реши дали ще има отвод.

Иначе в неделя изтича максимално допустимият от закона 8-месечен срок за постоянно задържане на алкохолния бос. За да бъсде оставен в ареста, ще трябва да му бъде повдигнато ново обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай