Арестуваха кмет и концесионер за далавери(обновена)

Управникът на Павел баня прехвърил имоти и нанесъл щети за 800 000 лв.

Арестуваха кмет и концесионер за далавери(обновена) | StandartNews.com
Стара Загора. Градоначалникът на курортното градче Станимир Радевски е прехвърлил незаконно общински имоти за над 800 хил. лв на местен предприемач Kметът на Павел баня Станимир Радевски е арестуван при спецоперация на старозагорските антимафиоти в петък вечер. Срещу кмета е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщи шефът на старозагорската областна дирекция на МВР старши-комисар Алекси Алексиев. В ареста е бил прибран и местният бизнесмен Теньо Паунов, концесионер на плажния комплекс в курортното градче. Обвинението срещу него било за помагачество и съучастие. И двамата са задържани за 72 часа, а прокуратурата ще реши дали ги остава за постоянно в ареста след изтичане на този срок.

Става дума за незаконно прехвърляне на 5 урегулирани имоти на общината на стойност над 800 хил. лв на фирмата на въпросния концесионер, поясни схемата полицейският шеф Алексиев. Паунов предявил два съдебни иска срещу общината за направени подобрения в плажния комплекс. Кметът Радевски и неговият екип обаче не защитили интересите на общината. От корист или некадърност тепърва ще се изяснява, но исковете са били десетократно по-малки от стойността на прехвърлените имоти. Освен това те се публична общинска собственост и по закон кметът Радевски не е имал право да се разпорежда с тях.
Той е направил опит да бъде променен статута им в частна общинска собственост, но градските старейшини отказали. На всичко отгоре се оказало, че въпросните подобрения, за които искал обезщетение концесионерът Паунов, са направени и без законните разрешения. „Считам, че от събраните към този момент доказателства прокуратурата спокойно може да поиска от съда отстраняването на кмета Станимир Радевски от длъжност”, категоричен бе старши комисар Алексиев. Той отхвърли всякакви съмнения за поръчкови арести, породени от факта, че далаверата между кмета и концесионерът е с давност 5-6 години.
Става дума за сложна материя, трябваше да се прегледат доста материали и документи в хода на разследването, аргументира финализирането на операцията сега шефът на старозагорската полиция. За местните хора от курортното градче цялата далавера е оплетена в сложен политико-роднински възел. Съпругата на концесионера Паунов - Милена Паунова, е зам.-кмет на Павел баня. Гражданската коалиция на кмета Радевски в местния парламент пък управлява в партньорство с ГЕРБ. Самият Паунов и съпругата му също са активисти на управляващата партия. „На този етап нямаме данни да е оказван какъвто и да е натиск върху кмета да извърши въпросната сделка”, категоричен бе старши комисар Алексиев. Той припомни, че в последните години Павел баня, често е попадала в полезрението на органите на реда и сигурността като община, която не е стриктна в разходването на общински и държавни средства. Миналият мандат общинските съветници дори гласували ДАНС да се занимае със сделки на общината и кмета Радевски. Концесионерът Теньо Паунов пък също не бил света вода ненапита. В неговото досие имало условна присъда за незаконно присъединяване към минерален източник и използване на повече минерална вода, от тази която плаща като концесионер. Преди 1-2 години е бил задържан след като в плажния комплекс полицията открива дрога - над 400 г амфетамини.

Чаушев: Паунов не е член на ГЕРБ

Арестуваният за незаконна сделка с кмета Станимир Радевски - Теньо Паунов никога не е бил член или активист на ГЕРБ. Това уточни общинският председател на управляващата партия в Павел баня, депутатът Христо Чаушев. Съпругата на концесионера – Милена Паунова, която е зам.-кмет на общината, наистина членува в ГЕРБ. Но присъствието и в общинското ръководство било личен избор на кмета Радевски. Той само информирал местните гербери, че смята да я назначи за своя заместничка и те не възразили. „Нямаме споразумение с коалицията на Радевски да управляваме заедно, още повече, чи дори заедно сме малциноство в общинския съвет”, разсея друг слух Чаушев, тиражиран охотно от кмета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай