Арестуваха иракчанин за трафик на кюрди

Арестуваха иракчанин за трафик на кюрди | StandartNews.com

Плевен. Иракчанин със статут на постоянно пребиваващ на територията на страната бе арестуван от полицията за трафик на хора. 40-годишният Фарит Абас помогнал на свои сънародници да се измъкнат от България, като ги качил на лодка и ги прехвърлил на румънския бряг. Четиримата кюрди от Ирак обаче били оставени на остров Гърков по средата на реката. Двама от тях са на 30 г., а другите са 18-годишни.

Чужденците се изплашили от воя на чакалите и потърсили помощ на 112. Нашите гранични власти ги прибрали с катер. Кюрдите признали как минали границата. Разпитите им вървят трудно заради това, че са неграмотни и говорят само майчиния си език. Те влезли в страната през Свиленград с турски автобус. Поискали да останат тук като емигранти, но им било отказано. Въпреки това обаче били регистрирани в Агенцията за бежанците.

Първоначално кюрдите отишли в София, където узнали за канала в община Гулянци близо до с. Дъбован, който очевидно действа отдавна. За съучастие в прехвърлянето на чужденци през границата са заподозрени и други българи. На Фарес Абас е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 280, ал. 2 от Наказателния кодекс – че превел през границата на България иракските граждани без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от прокуратурата в Плевен. Той е женен за местна учителка и живее в Гулянци от 2006 г. Полицията претърсила три къщи в градчето, докато го открие Срещу другите четирима иракчани е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 279 от НК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай