9 куршума за най-жестокия лейтенант на Очите

9 куршума за най-жестокия лейтенант на Очите | StandartNews.com

Иван Попов-Костов отвличал и изтезавал дилъри, за да му се отчитат

Хванаха убиеца Митко Бабата, още четирима се заканвали да очистят мафиота

Бургаски наркобос беше зрелищно екзекутиран в Поморие в неделя вечерта. 33-годишният Иван Попов, по-известен с прякора "Костов", е разстрелян с девет куршума и е издъхнал на място. Мъжът е бил надупчен като решето, а два от изстрелите са пръснали черепа му. Убийството е извършено в центъра на града пред страничния вход на ресторант "Омара". Заедно с него е бил приятелят му Гочо Гочев, когото убийците са пощадили. Още неколцина души са станали неволни свидетели на мафиотския разстрел. Очевидците са видели трима души, които чакали от засада пред заведението.

Непосредствено преди да бъде гръмнат, Костов пирувал с авери в ресторант "Омара". Дъждът от куршуми го застигнал на излизане, само секунди след като прекрачил прага на кръчмата. "Чухме изстрели, после някакъв вик. Излязохме от заведението и видяхме този мъж да лежи на земята в локва кръв. Настана страшна паника. Клиентите хукнаха да бягат, други останаха по местата си и не можеха да помръднат от ужас", разказаха свидетели. Други пък чули бясно свистене на гуми и

зърнали червена кола, която потеглила с мръсна газ

След светкавична акция на полицията извършителите на атентата са разкрити и задържани. Още същата вечер, часове след разстрела, са арестувани трима души, сред които и физическият убиец. Екзекуторът е помориецът Димитър Димитров, с прякор Бабата. С него са били още двама мъже - Недялко Гетов и Стойчо Казаков - Казака. Бабата обаче е единственият, който е стрелял. "Към момента е установено, че извършител на жестокия разстрел е едно лице", съобщиха от прокуратурата. Това е 34-годишният Димитър Георгиев Димитров. Той вече е привлечен в качеството му на обвиняем. Димитров, известен с прякора Бабата, е задържан за срок от 72 часа, с оглед внасяне от Окръжна прокуратура Бургас до Окръжен съд Бургас на искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", уточниха от Апелативната прокуратура. "От извършените до момента процесуални действия по разследването - разпити на свидетели-очевидци пред съдия, може да се направи обосновано предположение, че Димитров е извършил деянието самостоятелно и без съучастие на други лица", каза ръководителят на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров. Установено е, че в тялото на Попов са открити 9 входни рани, причинени от огнестрелно оръжие, което към момента се издирва, съобщи директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков допълни, че вероятният мотив за престъплението е скорошен спор между убития Попов и извършителя Димитров. Недялко Гетов и Стойчо Казаков са разпитани в качеството на свидетели и са освободени още преди да изтече 24-часовата им мярка за полицейско задържане, обясниха разследващи.
Спор между наркогрупировки за подялба на територии е най-вероятната причина за показната екзекуция. Разстреляният бандит

има богато криминално минало зад гърба си

Преди десет години, 20-годишният тогава Костов се влива в редовете на несебърската наркомафия и става доверен човек на Митьо Очите. Полицейските разработки от онова време го сочат като един от "лейтенантите" на Димитър Желязков. Тогава Костов е бил натоварен с отговорната задача да отговаря за наказателните операции срещу провинили се дилъри. Младият бабаит се справил блестящо и се прочул като свиреп и безпощаден. В подземния свят край морето за жестокостта на Костов се носят легенди. Приписват му отвличания, побоища, рекет и нечовешки методи на мъчения, с които подчинявал шанаджиите и ги принуждавал да му отчитат процент от печалбата си. Той е и първият от групировката на Очите, който влиза "на топло", при това като главатар на организирана престъпна група. Той е арестуван през 2006 г., а година по-късно е осъден на 3 години затвор. Присъдата е под предвидения минимум, защото Костов се признава за виновен и сключва споразумение с прокуратурата. Докато тече съдебният процес, идва ред на грандиозните арести на останалите от несебърската група, начело с боса Димитър Желязков - Очите. Още тогава в ъндърграунда се зароди съмнението, че Костов

може да е пропял и да е предал аверите си

Така и не стана ясно обаче дали Костов е помогнал за последвалите арести, или става въпрос за чиста случайност.
След като излезе от пандиза, Иван Попов се зае да структурира собствена наркобригада и пробва да заеме нишата, освободена от Очите. Дълги години той се изживяваше като наркобос номер 1, но така и не успя да заеме мястото на бившия си шеф. Силата на Костов бе основно в рекета. Чрез жестоки побои и отвличания той принуждаваше дребните наркопласьори и независимите шанаджии да му плащат част от печалбата си. През последната година новоизлюпеният наркобос сложил ръка и върху поморийските дилъри. Той не спирал да ги малтретира и да си иска "налога", опитвайки се да подчини целия наркобизнес в Поморие под своя опека.

В злополучната вечер той отново пристигнал в града за поредната лепта, а между другото привикал няколко провинили се дилъри, които подозирал, че крият обороти. Този път обаче наказателната акция се оказала фатална за Костов. "На поморийци им писна да ядат бой и да търпят издевателствата му - палежи на коли, изнасилвания и отвличания. Поне петима души се заканваха открито, че ще го ликвидират", разказа човек от местния ъндърграунд. Сред тях бил и убиецът Бабата.
В началото на тази година Костов

е осъден ефективно за втори път

Присъдата от 20 месеца затвор е издадена от специализирания съд, отново след споразумение с прокуратурата. Заедно с боса, на подсъдимата скамейка застават още седем души от бандата му, сочени от прокуратурата като организирана престъпна група за разпространение на наркотици и изпълнение на наказателни акции. Костов обаче излиза бързо от затвора, защото е излежал повечето време предварително в ареста. Месец, след като се озова на свобода, той бе спипан за пореден път с наркотици. Дрогата бе открита в луксозното му "Порше Кайен" при рутинна проверка на пътя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай