18 непълнолетни ромки родиха в Свиленград

Образувани са 14 наказателни производства

18 непълнолетни ромки родиха в Свиленград | StandartNews.com

Лишаване от свобода до 2 г. за съжителство с малолетен

През 2019 г. прокуратурата в Свиленград е образувала 14 наказателни производства за съжителство с ненавършили 16 г. момичета. Общо 22 непълнолетни са приети в Акушеро-гинекологичното отделение на свиленградската болница от началото на годината досега. 18 ромки вече са невръстните родилки. Други 4 са лежали в стационара за лечение.

Една от тях е малолетна. Именно тя е скочила от втория етаж на болницата. Момичето, което е от Любимец, се хвърли от прозореца около 10 ч. на 14 септември след спонтанен аборт. Малолетната е била откарана в неврохирургията в Хасково с фрактура на лумбален прешлен, след което е прехвърлена в Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство. Лишаване от свобода до 2 години, пробация или обществено порицание е санкцията, предвидена в Наказателния кодекс за съжителство на пълнолетен с малолетна или непълнолетна.

Случаите, при които се налага максимална присъда, обаче са редки. Повечето неосъждани дотогава получават административно наказание – глоба, която обикновено е в размер на 1000 лева. Мотивите за това са, че става въпрос за млади семейства, които трябва да се грижат за децата си, казаха от Районния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай