20 г. затвор за Иванчева поиска прокуратурата

Същото наказание предлагат за заместничката на бившата кметица и основния свидетел Дюлгеров

20 г. затвор за Иванчева поиска прокуратурата | StandartNews.com

Прокуратурата поиска 20 години затвор за всеки един от подсъдимите по делото "Иванчева". Освен за бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, държавното обвинение иска същата санкция и за заместничката й Биляна Петрова и предшественика й Петко Дюлгеров, който беше основен свидетел, но накрая се отметна от показанията си.

Прокуратурата изложи своите доказателства, които бяха представяни и в предните заседания по делото.

Проблемът с корупцията е особено наболял в нашето общество, казаха обвинителите. Те охарактеризираха тримата подсъдими като безскрупулни хора, а основната подсъдима Иванчева - като човек с чувство за безнаказаност, който отказвал да се съобрази със съда и бавела преписките, без да мисли, че от това се трупат загуби.

От пледоарията стана ясно, че първоначално кметицата и заместничката й мислели да поискат от Ваклин, който строи в местността "Камбаните" от 3 до 5 процента от 12 500 кв. м разгъната площ, което се равнява на около 650 кв. м или пък 250 000 евро пари. Тъй като обаче Ваклин имал и още строежи в "Младост", сумата нараснала на 500 000 евро.

Какъв да е размерът на парите станалоя ясно, след като в началото на февруари Ваклин подал сигнал в КПКОНПИ, тъй като преписката му се бавела близо година. Той усетил, че ще има корупционни намерения спрямо него. На 23 март бизнесменът и Дюлгеров се срещнали и се разбрали плащането да става на части, като Дюлгеров предложил на 3 пъти по 70-80 хил евро. На 2 април 2018 г. Ваклин осигурил първата сума от 70 000 евро. Тя била 100 броя банкноти от по 500 евро и 200 броя от по сто евро. Парите били предадени на разследващите.

На 3 април Дюлгеров, Иванчева и Петрова се срещнали в пицария в кв. "Борово", като Дюлгеров уведомил кметицата и заместничката й, че Ваклин е съгласен, но иска лична среща с тях, за да бъде сигурен, че давайки парите, проектът му нямало да бъде спъван. Тази среща се състояла на 13 април 2018 г. 

Иванчева обяснила на срещата с Дюлгеров, че до първото плащане преписката ще стои при нея. Самото предаване на парите станало на 17 април.

Преди да влязат в съдебната зала Иванчева и Петрова заявиха пред медиите, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев. По думите им той е “казал всички лъжи по техен адрес” и те ще търсят правата си в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай