Всички англичани обичат пудинг

Традиционните рецепти са най-вкусни

Всички англичани обичат пудинг | StandartNews.com

На световната кулинарна сцена изключително авторитетно се представят много британски шеф готвачи. Легендарен е Хестън Блументал - собственик и идеолог на ресторанта "The Fat Duck" в градчето Брей в Беркшир. Прочут е Фердинанд Хендерсън с неговата битка за опазване на класическата английска кухня, знаменит е Гордън Рамзи (той е шотландец), очарователен е симпатягата Джейми Оливър, който каза "не" на предлаганите в супермаркетите полуфабрикати и тръгна да пътешества из Великобритания и да доказва качествата на простата английска храна.

Изявите на тези популярни имена накараха хората да търсят "вкусните" ресторанти, а също и да се извърши едва ли не тиха революция в качеството и количеството на добрите места за хранене. Ако сте на Острова, най-добре е да се обърнете към английската кулинарна класика. Впечатляваща е типичната за уикенда "пълна закуска", която изненадва с изобилието си: пържен бекон, наденички, кървавица, печени домати, боб с доматен сос, яйца на очи или бъркани, гъби. Сервират се конфитюри, портокалов сок, чай.

В основата на многобройни рецепти са десетките видове колбаси. Английският бифтек и английският ростбиф от говеждо месо са известни в цял свят. Класика е ростбиф с йоркширски пудинг, предлаган от всеки уважаващ себе си главен готвач. Всяко английско семейство си има вероятно и своята фамилна рецепта за приготвянето му. Жителите на Острова не подминават и свинските дреболии и пастети.

В Лондон има един ресторант - "St. John", чиято философия е вдъхновена от английските кулинарни традиции. Девизът на заведението е: "Всичко в прасето е вкусно". "Fish and chips" нe е за изхвърляне, ако си много гладен. Не всеки може да преглътне обаче английските вариации на популярни френски рецепти - на крем брюлето например. Който не обича "сладко-солено", също няма да е очарован от комбинацията пуешко месо, кисела краставичка и боровинково сладко. Или печена тиква, запържена в олио. Но непременно дошлият в Лондон трябва да уважи десертите, които са донесли международна слава на английската кухня. Следобедният чай може да се подслади със скоуни, ябълков крамбъл или пай. Класически десерт е трайфълът - смес от ванилов крем, пандишпанов блат, напоен с ликьор, със сметана, карамел, захаросани плодове.

Рецепти

Зеленчукова супа

Продукти: 350 г картофи, 4 стръка зелен лук, 1 маруля, половин краставица, 75 г масло, 850 мл зеленчуков бульон, сол, черен пипер

Приготвяне: Маслото се разтопява на слаб огън, прибавят се нарязаните на кубчета картофи, лукът, марулята (на тънки ивици) и краставицата, нарязана на ситно. Разбърква се и се захлупва. След 10 мин се слага бульонът, поръсва се със сол и черен пипер. Супата трябва да заври, котлонът се намалява и се оставя да къкри около 20 мин. Охлажда се добре и се пасира. Сервира се с фино нарязан зелен лук.

Класически ростбиф

Продукти: 1,3 кг говеждо филе, 1/3 ч. ч. олио, сос "Уорчестър", черен пипер, сол, 1 с. л. брашно, бульон

Приготвяне: Месото се оставя да постои на студено в хладилника 3-4 дни. Преди приготвянето му се изрязват лойта и сухожилията. Посолява се, поръсва се с черен пипер и се оставя да почива 2 часа. Слага се в тавичка със сгорещено олио и се пече на много силна фурна 15-20 мин. Фурната се намалява и месото се пече още 45 мин (повече или по-малко, зависи винаги от количеството и качеството му). Отвътре трябва да остане розово, а не кърваво. Ако е добре изпечено, при набождане изтича розов сок. Месото се изважда, към мазнината се прибавя брашното и се запържва добре, залива се с месен бульон, разбърква се, прибавя се и сос "Уорчестър", готви се още малко. Месото се поднася с този сос.

Йоркширски пудинг

Най-популярна е рецептата, при която яйцата се счупват в мерителна каничка или чаша, без да се бъркат, и се отбелязва до къде са я напълнили. После до същата височина се отмерват поотделно млякото и брашното. Трите компонента се разбиват до получаването на мехури. Взема се тава с формички за мъфини, а на дъното им се слага около пръст олио. Тавата се пъха в загрята до 220 градуса фурна, за да се сгорещи. Изважда се внимателно и формичките бързо се пълнят до средата с тестото. Пече се до получаването на златист цвят 25 мин, без да се отваря фурната. Тайната на сполучливия пудинг е в силно загрятата фурна. Той бухва покрай стените на формата, а в средата остава вдлъбнат. Освен че заместват хляба, пудингите могат да се поднесат и като десерт. Достатъчно е да се поръсят с пудра захар и да се сервират, гарнирани със сладко. Класиката е от сини сливи.

Пай с бекон и яйца

Продукти: 200 г брашно, 3 с. л. мас, 50 г маргарин,3 яйца, 200 г бекон

Приготвяне: От брашното, маста, маргарина и малко вода се замесва тесто. Разделя се на две, разточва се и с едната половина се покрива тавичка от огнеупорно стъкло с диаметър 20 см, като кората трябва да излиза малко по стените на съда. От бекона се маха външният слой сланина и се нарязва на малки парченца. Две от яйцата се разбиват, прибавят се беконът, сол, черен пипер и зелени подправки по избор. Сместа се изсипва върху кората, краищата й леко се намокрят и се покрива с втората кора. Двете кори се слепват добре по краищата, по средата се прави дупка и всичко се намазва с разбито яйце. Пече се в умерена фурна около 40 минути. Паят може да се сервира горещ или студен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай