Вижте кои лекарства предизвикват диабет

Механизмите за възникване на захарен диабет са различни

Вижте кои лекарства предизвикват диабет | StandartNews.com

Оказва се, че механизмите за възникване на захарен диабет са различни, но най-общо лекарствата предизвикат инсулинова резистентност или намаляват инсулиновата секреция, пише Блиц.

Настъпването на захарен диабет се свързва както с някои по-рядко използвани медикаменти, като диазоксид, така и при някои често срещани групи лекарства, като антихипертензивните медикаменти, статините, глюкокортикоидите, антипсихотиците и др. Честотата на симптоматичен захарен диабет нараства и с новите имунотерапии, които се прилагат при злокачествени и редица хронични заболявания.

Пример за вещество, водещо до хипергликемия, е стрептозотоцинът. Установено е, че селективно разрушава бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Негово производно (отровата Вакор) е използвано като пестицид, но е забранено през 1980 г. В съвременната медицина стрептозотоцинът се използва с научна цел, като с негова помощ се създават лабораторни животни със захарен диабет.

Диазоксидът е рядко използван медикамент, който предизвиква захарен диабет. Той се използва за лечение на ниска кръвна захар, в резултат на специфичен тумор на панкреаса, наречен инсулином. Инсулиномът произвежда непрекъснато високи нива на инсулин, независимо от храненето, и води до тежки хипогликемии. Диазоксидът разрушава клетките, произвеждащи инсулин и покачва нивата на захарта.

От групата на антихипертензивните медикаменти с повишен риск от възникване на захарен диабет се считат тиазидните диуретици и някои бета-блокери. Трябва да се знае, че тези лекарства действат заедно с други рискови фактори и обикновено не са единствената причина за настъпване на диабет.

Тиазидните диуретици потискат инсулиновата секреция чрез загубата на калий с бъбреците.

Неселективните бета-блокери се свързват с рецепторите си върху панкреаса и директно потискат секрецията на инсулин от една страна, а от друга – увеличават инсулиновата резистентност на периферните тъкани.

По-новите генерации бета-блокери, обаче, имат доказан протективен ефект върху нивата на захарта.

В голям мета-анализ, който включва над 90 хиляди участници, се установява 9% повишение на честотата на захарен диабет на фона на терапия със статини.

Всички видове статини увеличават риска от диабет, особено при по-възрастните пациенти и тези със затлъстяване и предиабет. Следователно, статините може да демаскират и ускорят развитието на диабет, който би се появил естествено при тези хора в даден момент.

При пациенти без рискови фактори за развитие на диабет лечението със статини изглежда не повишава риска от развитието му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай