Вълшебното червено цвекло

Вълшебното червено цвекло | StandartNews.com

Уникалният зеленчук лекува и разкрасява, категорични са спецовете

Червено цвекло, познат и използван още от Хипократ, е магическият зеленчук на зимата, който лекува всякакви болести. Още древните гърци и римляни са използвали кореноплодното за намаляване на температурата, а през Средновековието сок от цвекло е препоръчван, когато човек не е в състояние до консумира твърди храни. Римляните вярвали, че ако един мъж и една жена ядат от едно и също цвекло, те ще се влюбят. Около 800 г. пр. Хр. асирийски текст описва цвеклото, растящо във Висящите градини на Вавилон, като едно от чудесата на древния свят. Според китайската медицина то укрепва сърцето, уравновесява тялото, пречиства кръвта. Помага за детоксикация на организма, черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка, анемия, рак, атеросклероза, хипертония, разширени вени, диабет, затлъстяване, висок холестерол, подагра. Особено се препоръчва за жени в менопауза. Цвеклото съдържа магнезий, витамин U, хлор, сапонини, бетаин, флавоноиди, йод, цинк, калций и натрий, както и природни нитрати. Всичко това превръща цвеклото в един истински еликсир за здраве.

Най-добре е този зеленчук да се консумира сурово - на сок или на салати. За да се омекоти вкуса му, може първо да се свари леко и след това да се нареже за салатки. Комбинира се идеално с краставица, кромид лук, черни маслини, естрагон, заквасена сметана, хрян яйца, сусам, орехи, моркови, чушки или сварена леща, сладка царевица и изобщо всякакви зелени салатки. Въображението тук няма граници.

Цвеклото върви отлично и с всякакви зеленчуци на различни запеканки, а да не говорим какви прекрасни крем супи може да се приготвят с него. Предлагаме ви една не толкова позната рецепта за кюфтенца, които могат да се приготвят, както с варено, така и със сурово настъргано цвекло.

РЕЦЕПТА

Необходими продукти за 10-12 кюфтенца: малка глава цвекло, 2 картофа, 1 ч.л. нишесте, 1 с.л. галета, сол, черен пипер, индийско орехче, кимион, кориандър, 1 с.л. магданоз, 1 стрък пресен лук, галета за овалване, мазнина за пържене на умерен огън.

Начин на приготвяне. Картофите и цвеклото се сваряват поотделно с кората. Оставят се да се охладят, обелват и се настъргват на едро ренде. Получената смес се овкусява с подправките, нарязания на ситно лук, галетата и нишестето, и се омесва. Сместа се оставя да изстине напълно и отлежи 20-30 минути. Оформят се кюфтенца, които се овалват в галета и пържат от двете страни. Могат да се сервират със сос с горчица или зелена салата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай