В една област учат онлайн, а в друга удължават епидемията

Специалистите се произнесоха

В една област учат онлайн, а в друга удължават епидемията | StandartNews.com

И в Пазарджик от утре учениците ще учат онлайн заради грипната епидемия. Решението е на Областния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Причината е, че продължава да се покачва броят на заболелите от грип, а най-много са болните в училищна възраст. 

Заболеваемостта в Пазарджишка област е 353 -ма на 10 000 души - съобщават от РЗИ-Пазарджик. Според директора на РЗИ Пазарджик  д-р Димитър Савов има скок на заболелите през  последните дни, като най-много са болните във възрастовата група от 5 до 14 години, където заболеваемостта е 850 на 10 хиляди души, следват 15-29 години, където са 730 на 10 хиляди и на трето място е групата на най-малките деца от ясли и градини.

Д-р Савов допълни, че основните детски отделение в Областната болница са вече със запленен капацитет. За цялата област само 79 са свободните детски легла, а 132 са леглата във вътрешните отделения, където се приемат болни с усложнения. 26 са свободните интензивни легла. 

Аналогична е ситуацията и в  област Смолян. Там за втори път се удължават мерките, но не се налага учениците да учат онлайн, обясни директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

Д-р Кубатева уточни, че пикът от грип в областта е преминал, но заболеваемостта остава висока втора седмица - 233 на 10 хиляди души.

Според д-р Кубатева не се налага да се преминава към онлайн обучение, защото отсъствието на ученици, поради грип не е голямо. Най-често се разболяват младите хора и децата.

Регистрират се пациенти и с усложнения. При възрастните –  с пневмонии, а при децата и с отити.

Д-р Кубатева обясни, че е издадена заповед след решение на Щаба, която е изпратена за одобрение в МЗ.

По думите й в Смолянско пика на грипната епидемия е преминат и очакванията са след удължаване на мерките с още седмица, ситуацията да се успокои.

В още три области се прекратяват присъствените учебни занятия заради обявена грипна епидемия, съобщи здравното министерство.

В област Пазарджик и област Варна се преустановява присъственият учебен процес и учениците ще учат онлайн в срок от 31 януари до 5 февруари включително.

Децата няма да посещават присъствено учебни и извънкласни занимания и в област Перник, която влиза в грипна епидемия от 31 януари до 9 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай