Треската - царицата на португалската трапеза

Треската - царицата на португалската трапеза | StandartNews.com

В родината на Васко де Гама готвят рибата по 365 начина

Португалия е държава на наследници на големи откриватели и корабоплаватели. От това е повлияна и нейната съвременна кухня, оформена от една страна от нашествениците, римляните и арабите, а от друга - от екзотичните подправки, пренесени от пътуванията до Новия свят. Римляните внесли в нея чесъна, а арабите - ориза, бадемовите дървета, лимоновите насаждения, смокините и прасковите.

Спорно е, но за някои разделителната линия между испанската и португалската кухня минава през няколко подправки. За Испания това е шафранът, червеният пипер и магданозът, за Португалия - кориандър, дафинов лист и лютият сос пири пири. Седем са чудесата на трапезата в родината на Васко де Гама. Свръхгостоприемство е, ако ви посрещнат с порция от печено прасенце сукалче със сос от чесън и черен пипер. Сандвичът "Франсезиня" или със свинско (петискос), карантията, зеленият бульон с наденица, яйцата приготвени по стотина начина и прословутата осолена треска "Бакалау" са останалите 6.
Треската, сушена и осолена, е в основата на безброй ястия. "Бакалау" обаче е царят на португалската маса. За него са необходими 0,5 кг филе от треска, 3 картофа, обелени и нарязани на дълго, 3 глави лук нарязани на четвъртинки, 3 твърдо сварени яйца на филийки, 450 г бяло зеле, 6 маслини или 1 една малка кисела краставица, по 1/4 чаши зехтин и оцет, сол, черен пипер. Залейте филетата с вряла вода. След това ги посолете и варете около 10 минути. После ги подсушете, а лука и картофите сложете в подсолена вряла вода и ги варете 10 минути. След това прибавяте към тях и зелето за още 10 минути. После излейте водата и охладете зеленчуците. Изсипете в купа рибата, зеленчуците, яйцата, маслините и след това внимателно ги разбъркайте. Направете еднороден сос от зехтина, оцета, солта, пипера, а след това полейте с него ястието. Ястието се сервира студено, най-добре с бяло вино.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай